Metso-kohteita haetaan nyt Etelä-Suomesta

Erityisesti suojeluun kaivataan lehtoja, puustoisia soita ja lajistoltaan monipuolisia kangasmetsiä.

Tänä vuonna Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelmassa eli Metsossa keskitytään Etelä-Suomeen. Vapaaehtoiseen suojeluun pyritään houkuttelemaan mukaan erityisesti Uudenmaan, Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Kaakkois-Suomen metsänomistajia. Suojeluun kaivataan etenkin lehtoja, reheviä ja puustoisia soita sekä laajoja, lajistoltaan monipuolisia kangasmetsiä.

Rahaa suojeluun on käytettävissä tänä vuonna yhteensä 28 miljoonaa euroa, mikä on viitisen miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna. Summasta viisi miljoonaa on osoitettu maa- ja metsätalousministeriölle, joka toteuttaa ohjelmaa kemeran kautta ympäristötuella. Ympäristöministeriön osuus on 23 miljoonaa euroa, ympäristöministeriön suojelupäätökset tehdään luonnonsuojelulailla.

Ympäristöministeriön hallinnonalalla ohjelman toteutuksesta ja suojelupäätöksistä vastaavat ely-keskukset, maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla Suomen metsäkeskus.

Tavoitteet saavutettiin melkein

Viime vuonna Metso-ohjelmassa suojeltiin metsää reilut 5 000 hehtaaria. Ympäristöministeriö saavutti tavoitteensa liki 100-prosenttisesti, suojelualaa kertyi yhteensä 3 400 hehtaaria.

Maa- ja metsätalousministeriö ei onnistunut yhtä hyvin – määräaikaisia ympäristötukisopimuksia solmittiin liki 1 900 hehtaarille, mikä on 90 prosenttia tavoitteesta. Ympäristötukisopimuksia solmittiin 617 kappaletta, kohteet olivat keskimäärin kolme hehtaaria. Puolet niistä oli pienvesien lähimetsiä.

Haussa 178 000 hehtaaria

10 vuotta sitten käynnistyneen Metso-ohjelman tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä on luonnonsuojelulailla suojeltu 96 000 hehtaaria ja kemeran ympäristötuella 82 000 hehtaaria, yhteensä siis 178 000 hehtaaria. Tähän mennessä ohjelman puitteissa on suojeltu luonnonsuojelulailla jo 65 000 hehtaaria, mikä on 67 prosenttia tavoitteesta. Tavoitteeseen päästään, jos vuotuinen suojelumäärä on keskimäärin 3 900 hehtaaria.

Kemera-suojelun osalta tilanne on haastavampi. Tavoitteesta on saavutettu noin 52 prosenttia, ja jotta sinne yllettäisiin, tulisi vuotuisen suoritetason olla 4 900 hehtaaria. Siis yli tuplasti enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna.

”Tulemme jatkamaan työtä ohjelman vahvistamiseksi, jotta vuoden 2025 kokonaistavoite saavutetaan”, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut