Ministeriö etsii hankkeita metsätilojen omistusjärjestelyjen edistämiseen ­

Tavoitteena on kehittää esimerkiksi menetelmiä ja toimenpiteitä, joilla vähennetään kuolinpesäomistuksessa olevien metsien määrää.

Maa- ja metsätalousministeriö on avannut uuden rahoitushaun Kansallisen metsästrategian toteutusta tukeville hankkeille. Nyt haetaan hankkeita, joilla edistetään metsätilojen omistusjärjestelyjä tai joissa sovitetaan yhteen kestävyyden eri osa-alueiden tavoitteita.

Metsästrategialla pyritään muun muassa tilakokojen kasvattamiseen sekä aktiivisen ja yritysmäisen metsätalouden lisääntymiseen. Tavoitteena on, että metsien omistus- ja kiinteistörakenne tukee mahdollisimman hyvin niiden aktiivista hoitoa ja käyttöä.

Tilojen omistusjärjestelyjen osalta tavoitteena on kehittää esimerkiksi menetelmiä ja toimenpiteitä, joilla vähennetään kuolinpesäomistuksessa olevien metsien osuutta ja edistetään yhteismetsäomistusta. Hankkeilla voidaan myös edistää tiedonsaantia metsän omistamisen ja siitä luopumisen vaihtoehdoista.

Valittavat hankkeet voivat sisältää aktivointi- ja tiedonvälitystoimenpiteiden kehittämistä, näiden pilotointia ja selvityksiä metsänomistusjärjestelyjen tueksi sekä ehdotuksia lainsäädännön tai verotuksen parantamiseksi. Tässä haussa ei rahoiteta kuitenkaan varsinaista neuvontatyötä.

Haussa 3–4 hanketta

Ministeriön tavoitteena on rahoittaa 3–4 hanketta, jotka kestävät vuodesta kolmeen. Ensi vuodelle rahoitusta on varattu yhteensä 600 000 euroa. Useampivuotisia hankkeita varaudutaan rahoittamaan myös vuosina 2022–2023, mikäli valtion talousarviossa osoitetaan tähän tarkoitukseen tarvittavat varat.

Rahoitettavat hankkeet voivat alkaa aikaisintaan huhtikuussa 2021, ja niitä voidaan toteuttaa vuosina 2021–2023. Etusijalla rahoitusta myönnettäessä ovat erilaiset yhteistyöhankkeet. Hakemukset tulee jättää vuoden loppuun mennessä ministeriön verkkoasiointipalveluun.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat