MTK: EU ei ymmärrä

Järjestö toivoo, että EU kannustaisi metsien aktiiviseen käyttöön ja hoitoon.

EU:ssa ei ymmärretä Suomessa hyvällä metsänhoidolla aikaansaatua hiilensidontaa, MTK arvioi. Järjestön mukaan komission esittämä laskentatapa ei ota huomioon täysimääräisesti metsien hiilinielua, joka metsän kasvaessa syntyy. Myös komission edellytys metsien käytön säilymisestä vuosien 1990–2009 tasolla on Suomelle epäedullinen, sillä tuolloin metsien käyttö oli nykyistä vähäisempää.

Järjestö korostaa, että puuta käytetään edelleen kasvua vähemmän.

”Suomen metsien vuosittainen kasvu on noin 110 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Kun puuta käytetään noin 65–70 miljoonaa kuutiometriä ja luonnonpoistuma on noin 13 miljoonaa kuutiometriä, Suomi-neidon ahteriin kertyy joka vuosi noin 20 miljoonaa kuutiota lisää puuta. Ja siis sen mukana koko ajan lisää hiilivarastoa”, MTK:n metsäasiantuntija Lea Jylhä kertoo.

Tällä hetkellä MTK:n mukaan ongelma onkin se, että Suomi on käyttänyt metsiään liian vähän: nyt kannustetaan metsittämään ja lisäämään metsäalaa, mutta ei palkita siitä, että metsää ei ole aikanaan hävitetty.

MTK:n tavoitteena on, että EU:n ilmastopolitiikka kannustaisi metsien aktiiviseen käyttöön ja hoitoon. Järjestö on pyrkinyt vaikuttamaan asiassa EU-päättäjiin yhdessä pohjoismaisten ja eurooppalaisten metsänomistajajärjestöjen kanssa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat