MTK:ssa käydään taistelua vallasta ja rahasta

Kiistely järjestöuudistuksesta voi pahimmillaan vaarantaa tuottajajärjestön yhtenäisyyden.

Metsänhoitoyhdistykset ovat vuodesta 2015 olleet MTK:n jäseniä ja maksaneet sille jäsenmaksua. Metsäjäsenmaksuilla on rahoitettu MTK:n metsälinjan kenttätoimintaa. Osana viime vuonna alkanutta järjestöuudistusta MTK on laatinut mallisäännöt tuottajajärjestölle ja metsänhoitoyhdistyksille.

”Olisimme toivoneet, että samalla olisi mietitty järjestön rakenteita syvällisemminkin”, toteaa Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen hallituksen puheenjohtaja Pirjo Luotola.

Järjestöuudistuksessa ei olla puuttumassa maataloustuottajain pitäjäyhdistyksiin ja maakunnallisiin liittoihin, joista monet riutuvat rahapulassa.

Kuka kerää?

Metsänhoitoyhdistysten jäsenmaksu MTK:lle on 1,6 miljoonaa euroa vuodessa, viljelijät rahoittavat keskusjärjestön toimintaa 2,3 miljoonalla. Kaavailtu metsänomistajakohtainen edunvalvontamaksu nostaisi metsäpuolen maksuosuuden maataloustuottajia suuremmaksi.

Viljelijöiden jäsenmaksut emo-MTK kerää suoraan. Niin se haluaisi tehdä myös metsäpuolella. Metsänhoitoyhdistyksille tämä ei käy. Ne haluavat kerätä jäsenmaksut ja tilittää keskusjärjestölle kuuluvan osuuden Helsinkiin.

”Iso osa metsänomistajista asuu kaupungeissa. Metsänhoitoyhdistys on heille tuttu. MTK:n he yhdistävät lähinnä kohoaviin ruoan hintoihin. Pelkään suurta jäsenkatoa, jos jäsenmaksujen keruu siirtyy MTK:lle”, Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon hallituksen puheenjohtaja Seppo Helminen varoittaa.

Kuka päättää?

Tuottajajärjestön ylin päättävä elin on MTK:n valtuuskunta, ja sen paikkajaosta on muodostumassa mallisääntöjen pahin kipupiste. Maataloustuottajille on varattu 55 paikkaa. Metsänomistajien edustajien 20 paikkaa eivät äänestyksissä riitä minkäänlaiseen määrävähemmistöön.

Mallisääntöjen mukaan MTK:n valtuuskunta päättää muun muassa metsänomistajilta kerättävän edunvalvontamaksun suuruuden. Mh-yhdistykset eivät halua luovuttaa päätösvaltaa oman jäsenmaksunsa suuruudesta ulkopuolisille.

Lisäksi valtuuskunta päättää jäsenmaksujen ohjaamisesta maataloustuottajain liitoille ja tuottajain yhdistyksille. Sääntöjen mukaan metsänomistajilta kerättyä rahaa voitaisiin valtuuskunnan päätöksellä ohjata maataloustuottajille.

Ainoa edes teoriassa mahdollinen hetki valtuuskunnan paikkajaon oikomiseen olisi nyt, kun sääntöjä uudistetaan. Myöhemmin sääntömuutokseen tarvitaan määräenemmistö, jonka säännöt nykymuodossaan takaavat maatalous¿puolelle.

Tilannetta kuvataan räjähdysalttiiksi. Metsäpuolella vakuutetaan, että yhteisen edunvalvonnan tarve ymmärretään, mutta molemmat osapuolet ovat tiukasti poteroissaan. Näin kompromissien tekeminen näyttää vaikealta, mutta ilman niitä jopa koko järjestön yhtenäisyys vaarantuu.

Kokenut yhdistysmies varoittaa, että kaikki yhdistykset eivät hyväksy mallisääntöjä, ellei niihin tehdä merkittäviä muutoksia. Silloin – saman lähteen mukaan – MTK:lle ei jäisi muuta vaihtoehtoa kuin erottaa kapinoivat metsänhoitoyhdistykset.

 

Kommentit (3)

  1. Metsäkupsa

    Edellä olevaan mhy Pohjois-Savon Seppo Heikkisen kommmentiin lisäisin vielä MHY:n jäsenenä sen,että MTK:ta pidetään niin kepulaisena,että sekin karkottaa jäsenistöä yhdistyksistä.En minäkään MTK:lle halua suoraan jäsenmaksua maksaa,muttahan nykyisin Mhy:kin jäsenyys on vapaehtoinen.Jos Mtk:n ylimmässä vallankäyttäjässä, valtuustossa metsäomistajien edustus ei nouse määrävähemmistöön ,eroan myös Mhy:tä ja säästän 300 € jäsenmaksun omaan edunvalvontaan

  2. Jaa-a, mistähän nuo ”faktat” lienee peräisin (esim. ”Kaavailtu metsänomistajakohtainen edunvalvontamaksu nostaisi metsäpuolen maksuosuuden maataloustuottajia suuremmaksi.”)?

    Minun käsitykseni mukaan monissa MHY:ssä toiminnanjohtajat ajattelevat olevansa kukkona tunkiolla yhdistyksensä hallituksen yläpuolella ja pyörittävät niitä ihan oman halunsa mukaan. Samaan aikaan osa MHY:tä ottaa toiminnassa isoja riskejä. Se voi olla vaarallinen yhdistelmä.

    Taitavat tässä lähinnä toiminnanjohtajat puolustaa omaa valtaansa, joka ei heille oikeasti taida kuulua ja siihen sopii kaikenlainen virheellisen tiedon syöttäminen milloin kenellekin.

    Mielenkiintoistahan näitä on pohtia mutta vähän huvittavaa että joillakin ihmisillä on niin vilkas mielikuvitus että koko ajan jollakin on jotakin toista vastaan tai kaikki on vaan peliä. Harvassa paikassa asioita noin hoidetaan. Jos hoidetaan, on syytä olla huolissaan.

  3. Erosin MEHysta heti kun sain tiedon että aletaan maksaa jäsenmaksut kepulle.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut