Naali saattaa jälleen pesiä Suomessa

Metsähallitus ja WWF kouluttavat vapaaehtoisia tarkistamaan vanhoja pesäpaikkoja.

Äärimmäisen uhanalainen naali saattaa jälleen pesiä Suomessa, kertoo WWF Suomi. Pohjois-Lapissa on tehty tänä vuonna noin 10 naalihavaintoa, ja viime aikoina naalikannat ovat elpyneet monilla Ruotsin ja Norjan tunturialueilla. Uusia naaleja saattaa vaeltaa naapurimaista Suomeen ravinnon perässä.

Edellisen kerran naali on pesinyt Suomessa vuonna 1996.

Naali valitsee pesäpaikakseen mieluiten lajitoverin kaivaman vanhan luolaston. Vanhoja pesiä on löydetty Suomesta satoja.

Metsähallitus ja WWF kouluttavat nyt vapaaehtoisia tutkimaan, onko vanhoja pesäpaikkoja otettu uudelleen käyttöön.

”Pitkästä aikaa näyttää siltä, että naali voisi pesiä Suomessa. Siksi on tärkeää, että mahdolliset pesäpaikat inventoidaan vuosittain. Jos pesintä havaitaan, naalia voidaan auttaa lisäruokinnalla ja tunturialueille levittäytyneen ketun poistopyynnillä”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Naaleja elää arktisilla seuduilla pohjoisella pallonpuoliskolla. Laji on vaarassa kadota Pohjoismaista ilmaston lämpenemisen takia. Lisäksi naalin elinmahdollisuuksia heikentävät sen pääruoan, eli myyrien ja sopulien, vähentyminen sekä yhä pohjoisemmaksi levittäytynyt kettu, joka on valloittanut naalin pesimäalueita.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat