Neuvottelut maanomistajien kanssa eivät onnistuneet, ely-keskukset lunastavat soita ja metsää Länsi-Suomesta

Ympäristöministeriö antoi ely-keskuksille luvan runsaan 40 hehtaarin lunastukseen.

Ympäristöministeriö on myöntänyt ely-keskuksille luvat lunastaa 41 hehtaaria Natura-alueita  Etelä-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa

Lunastukseen päädyttiin, koska muita keinoja alueiden suojeluun ei ministeriön mukaan löytynyt. Neuvottelut maanomistajien kanssa kaupasta tai yksityisten suojelualueiden perustamisesta eivät onnistuneet. Niinpä alueiden suojelu toteutetaan lunastamalla ne valtion omistukseen luonnonsuojelualueen perustamista varten.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalta Paljajanneva-Åkantmossenin Natura 2000 -alueelta lunastetaan keidassoita, puustoisia soita ja metsäisiä dyynejä. Lunastettavilla alueilla esiintyy muun muassa rahkarämettä, keidasrämettä, tupasvillarämettä, isovarpurämettä, lyhytkorsinevaa, korpirämettä sekä ruoho- ja heinäkorpea. Lunastettavan alueen koko on 24 hehtaaria.

Varsinais-Suomessa lunastetaan soita ja metsää Raadesuon ja Kivijärven metsien Natura-alueilta. Raadesuolta lunastettavat alueet edustavat ensisijaisesti suojeltavia Natura-luontotyyppejä keidassuot ja puustoiset suot. Lunastettavilla alueilla esiintyy muun muassa suopursua ja juolukkaa kasvavaa isovarpurämettä, keidasrämettä sekä lyhytkorsinevaa. Kivijärveltä lunastettava alue edustaa ensisijaisesti suojeltavia Natura-luontotyyppejä boreaaliset luonnonmetsät ja puustoiset suot sekä luontotyyppiä silikaattikalliot. Lunastettavalla alueella on vanhoista ojituksista aiheutunutta  kunnostustarvetta. Lunastettavalla alueella on kohtalaisen paljon haapaa, mikä tekee siitä hyvän elinympäristön Kivijärven metsien alueella elävälle liito-oravalle.

Raadesuolta lunastettavan alueen koko on vajaat 14 hehtaaria ja Kivijärveltä lunastettavan alueen lähes 4 hehtaaria.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus