Oikaisuja Seppo Vuokon kommenttiin luontokatoraportista

Seppo Vuokon Suomen luontopaneelin luontokatoraporttia kritisoineessa mielipidekirjoituksessa todettiin, että ”ilman lisätoimia metsien luonnontila aina vain huononisi ja kaavion sivulla 6 mukaan johtaisi suorastaan metsien häviämiseen”. Kyseessä on kuitenkin alla oleva raportin sivun 8 kaavio (raportin yhteenvedossa sivu 5).

Kirjoituksen mukaan ”kaikki vanhan metsän arvoja korostavat tutkimukset koskevat suppeita lajiryhmiä” ja ”vanha metsä on niukkalajinen yhteisö”. Esimerkiksi tutkimuksessa ”Embracing the Complexity and the Richness of Boreal Old-Growth Forests: A Further Step Toward Their Ecosystem Management” (Maxence Martin, Ekaterina Shorohova & Nicole J. Fenton, 2023) todetaan, että boreaaliset vanhat metsät ovat monimuotoisuudessaan rikkaita (biodiversity hotspots).

 

Kommentit (7)

  1. Tuossa kuvassa sitten todella valehdellaan. Metsissä oli puuta 50 vuotta sitten n 60 % nykyisestä. Puustohan lisääntyy koko ajan metsissä, mutta muu käyttö syö metsäpinta-alaa. Suuressa osasta Suomea sudet ja karhut olivat harvalukuisia 50 vuotta sitten. Nyt niitä on pilvin pimein.

    Kuva yrittää uskotella, että puusto vähenisi, hirvet, sudet ja karhut häviäisivät, jos metsiä käsiteltäisiin entiseen malliin. Sama koskisi myös mm kotkia ja joutsenia kuvan mukaan.

    Onko Metsälehdessä kukaan katsonut tuota kuvaa ajatuksella. Eivät Putinin jututkaan vedä vertaa tuolle kuvalle.

  2. Oikaisu koskee kuvan osalta sivun numeroa, ei kuvan tulkintaa.

  3. Kannattaisiko myös ottaa kantaa kuvaan?

  4. A.Jalkanen

    Kaavio havainnollistaa sitä että köyhtyvä kehitys käännetään elpyvään suuntaan. Jotkut metsäyhtiöistämme ovat kertoneet tällaisista pyrkimyksistä omissa metsissään ja lisäksi puukaupoissa voidaan maksaa lisähintaa, jos jättää enemmän laho- ja säästöpuuta hakkuissa.

  5. Mutta, kun vuodesta 1970 vuoteen 2020 metsässä ovat puut lisääntyneet, eivät vähentyneet, kuten kuva väittää. Ja kuva esittää myös esimerkiksi, että hirvet häviävät, jos mitään ei tehdä.
    Putinin opit parannettuna. Valehtele riittävän räikeästi, niin porukka ei ymmärrä.

  6. Juuri noin, Timppa.

  7. Tuo kuva ei tosiaankaan kerro oikeaa totuutta Suomen metsien tilasta 🤭. Ihan tuntuu tosinaan että tietävätkö nämä ”tietäjät” mitä sana metsänhoito Suomessa tarkoittaa. Ei metsä ole mikään museo eikä siitä pidä sitä tehdäkään vaikka kuinka nämä Luontopaneelin kaltaiset toimijat kuinka sitä vaatisivat. He manipuloivat ihmisiä luulemaan että Suomen metsät ja sen eliöstö ja eläimet tuhoutuvat jos suomalaista metsänhoitoa jatketaan nykymallilla. No- Suomen metsät kasvat puuta enemmän kuin koskaan ja petojen määrät ovat kasvussa.Sen tietää jokainen joka on oikeasti käynyt metsää katsomassa. Luontopaneelikin tekee politiikkaa jonkun hyväksi-se on tullut selväksi. Mutta on sitä muillakin tietoa metsistä- missä on niiden ääni.

Luonto Luonto