Öljypomo: Fossiilisten polttoaineiden tuotantoa rajoitettava

ST1:n Mika Anttosen mukaan ilmastonmuutoksen ratkaisu löytyy metsistä.

Ilmastonmuutosta ei torjuta sähköautoilla, hiilineutraaleilla kunnilla eikä edes biopolttoaineilla, öljy-yhtiö ST1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen arvioi tänään Metsäpäivillä Helsingissä. Nämä ovat toki kannatettavia toimia, mutta ison ongelman ratkaisuksi niistä ei ole.

Ongelma ei ole vain fossiilisten polttoaineiden käyttö, vaan maapallon keuhkojen kutistuminen eli vihreän alueen pienentyminen. Sitä on jatkunut jo pari sataa vuota. Niinpä ratkaisuksi käy metsä ja etenkin metsittäminen.

”Metsän istuttaminen on ylivoimaisesti kustannustehokkain ja järkevin tapa sitoa hiiltä ilmakehästä. Siihen on teknologiakin jo olemassa”, Anttonen totesi.

ST1 tutkii parhaillaan metsityshankkeen mahdollisuuksia Marokossa. Puut kasteltaisiin merivedellä, jonka käsittelyyn – suolan poistoon – käytettäisiin aurinkoenergiaa.

Tosin pelkkä metsittäminen ei riitä, sillä päästöjä on myös leikattava. Siihen Anttonen ehdottaa ratkaisuksi fossiilisten polttoaineiden tuotannon rajoittamista.

”Sellaista on vaikea saada aikaan, etenkin Kiina ja Intia olisivat vastaan. Mutta voitaisiin aloittaa Euroopasta.”

Tuotantorajoitusten ansiosta päästöt vähenisivät, mutta ne pakottaisivat fossiilisia polttoaineita valmistavat yhtiöt tuotekehitykseen.

”Pakon edessä keksitään uusia asioita”, Anttonen sanoi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat