Pohjois-Karjalassa panostetaan biohiileen

Tutkija: Paras moderni reaktiivinen hiili syntyy uusiutuvasta hiilipitoisesta biomassasta, kuten puupohjaisesta biohiilestä.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt Pohjois-Karjalan biohiiliohjelmalle 490 000 euron rahoituksen. Ohjelmassa tutkitaan ja kehitetään biohiilialaa maakunnassa.

Biohiilellä on monia käyttösovelluksia esimerkiksi metalliteollisuudessa, suodatuksessa, puhdistuksessa, kompostoinnissa, maanparannuksessa, hiilidioksidin varastoinnissa, biokaasun tuotannossa ja vaikka lääkinnässä.

”Modernia reaktiivista hiiltä voidaan tehdä Vapon Ilomantsin laitoksen tapaan esimerkiksi turpeesta, mutta parasta on, jos se tehdään uusiutuvasta hiilipitoisesta biomassasta, kuten puupohjaisesta biohiilestä. Pohjois-Karjalan mahdollisuudet kehittyä merkittäväksi biohiilen tuottajaksi ovat hyvät”, toteaa Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Lauri Sikanen.

Black-Green-ohjelmaa johtaa Luonnonvarakeskus, ja siinä ovat mukana myös Itä-Suomen yliopisto, Karelia ammattikorkeakoulu ja Business Joensuu.

Eilen Energiayhtiö Savon Voima sekä varainhoito- ja sijoitusyritys Taaleri ilmoittivat hankkeesta, jonka tavoitteena on rakentaa biohiilitehdas Joensuuhun.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat