Ponssen tilauskanta putosi rajusti

Valuuttakurssien muutokset painoivat ensimmäisen neljänneksen tuloksen miinukselle.

Metsäkonevalmistaja Ponsse teki vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 144,5 miljoonan euron liikevaihdon ja 13,4 miljoonan euron liiketuloksen. Liikevaihto kasvoi 1,4 miljoonaa ja liiketulos 0,5 miljoonaa edellisvuoteen verrattuna.

Lähinnä valuuttakurssien muutosten vuoksi viimeisen rivin tulos sen sijaan putosi 1,6 miljoonaa euroa miinukselle, kun viime vuonna tulos 13,2 miljoonaa plussalla.

Yhtiön tilauskanta putosi roimasti 209,2 miljoonaan euroon, kun viime vuonna vastaavana aikana tilauksia oli 367,9 miljoonan euron arvosta.

Toimitusjohtaja Juho Nummelan mukaan ensimmäinen vuosineljännes onnistui suhteellisen hyvin, mutta koronapandemia alkoi kuitenkin selvästi vaikuttaa neljänneksen loppua kohti sekä metsäkoneiden kysyntään että komponenttien saatavuuteen.

”Vuoden 2019 puolella alkanut metsäkonemarkkinan heikkeneminen ja pandemian aiheuttama lisäshokki hiljensi metsäkoneiden kysyntää voimakkaasti useilla markkinoilla.”

Yhtiössä on päädytty koko henkilöstöä koskeviin lomautuksiin ja Vieremän tehdas toimii yhdessä vuorossa. Myös alihankintaverkostossa on tuotannon keskeytyksiä.

Koronatilanteen vuoksi Ponsse ei anna arviota kuluvan vuoden tuloksesta, mutta pitkittyessään koronapandemia voi vaikuttaa merkittävästi metsäkoneiden kysyntään sekä komponenttien ja rahoituksen saatavuuteen.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat