PTT:n Horne: Euroopan pakkohakattu puu tulvii markkinoille

Tutkimusjohtaja Paula Horne muistuttaa tuhohyönteisten torjunnasta.

Lähes kaikkien eurooppalaisten metsien tuhohyönteisten levinneisyysalueet laajenevat yhä nopeammin kohti pohjoista, kirjoittaa Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Paula Horne blogissaan.

”Tshekeissä vioittui tänä vuonna lähes kymmenen prosenttia maan kuusipuista. Euroopassa kaarnakuoriaisten vioittama puumäärä on noussut yli 30 miljoonan kuutiometrin ja lisäksi tuulen pirstomia on noin 20 miljoonaa kuutiometriä.”

”Euroopan pakkohakattu, halvempi puu tulvii markkinoille parantaen keskieurooppalaisten yritysten kilpailuetua suomalaisiin verrattuna. Yhdistettynä hiljentyneisiin maailmanmarkkinoihin ja viime vuonna nousseihin varastotasoihin tämä on näkynyt Suomessa kuluneena vuonna vähentyneinä puukauppoina.”

”Tuhohyönteisten esiintymistiheys ja alueellinen ulottuvuus ovat kohonneet myös Suomessa. Hyönteisepidemioita voi kuitenkin pyrkiä ehkäisemään ennakolta. Metsätuholaki velvoittaa metsänomistajia ehkäisemään tuhoja viemällä tuulenkaadot, lumenmurrot ja hakattu kuorellinen kuusipuutavara pois metsistä ennen kuin lämpösumma kohoaa riittävästi kaarnakuoriaisten lisääntymiselle.”

”Jokainen metsänomistaja voi edistää omissa metsissään niiden, naapurimetsien ja lopulta koko Suomen metsien terveyttä. Suurtuhojen ehkäisemisestä ei hyödy vain metsänomistajien talous vaan myös ilmasto, koska puiden vikaantuminen vähentää hiilen sidontaa”, Horne muistuttaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito