Purra: Pääomatuloverotusta ei kiristetä missään omaisuuslajissa

Sopeutustoimien ohella ensi vuoden budjettiesityksessä on panostuksia kasvuun, muun muassa T&K-toimintaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) esitteli tänään ensi vuoden budjettiehdotustaan. Paljonpuhutuista leikkauksista huolimatta budjetti on noin 10 miljardia alijäämäinen.

Budjetin loppusumma on 87 miljardia. Se on vajaat 4 miljardia euroa enemmän kuin kuluvan vuoden budjetissa. Käänne kohti tasapainoisempaa valtiontaloutta on kuitenkin tapahtumassa, sillä vuodelle 2024 ehdotettavat määrärahat ovat 1,1 miljardia euroa pienemmät kuin kevään teknisessä julkisen talouden suunnitelmassa.

Sopeutustoimien ohella luvassa on panostuksia kasvuun. Tutkimus- ja kehitystoimintaan on tulossa lisäystä 260 miljoonaa euroa. Lisärahoitusta on kohdennettu erityisesti yritysten T&K-toiminnan tukemiseen ja EU-hankkeiden kansalliseen vastinrahoitukseen.

Työn verotusta kevennetään asteittain vaalikaudella painottaen pieni- ja keskituloisia. Työtulovähennystä kasvatetaan noin 100 miljoonalla eurolla vuosittain, yhteensä noin 400 miljoonalla eurolla. Tämä keventää työn verotusta hallituskauden loppuun mennessä keskimäärin lähes 0,5 prosenttiyksiköllä ja lähes 1 prosenttiyksiköllä noin 20 000–25 000 vuosituloilla.

Myös polttoaineverotusta kevennetään. Liikennepolttoaineiden valmisteveroa alennetaan vuoden 2024 alusta kompensoimaan hallitusohjelman mukaisesta jakeluvelvoitteen nousu-urasta syntyvää keskimääräistä polttoaineiden hinnannousua kehyskaudella. Tämä johtaa valmisteverotuottojen alenemiseen vajaalla 160 miljoonalla eurolla.

Verotuloja kartutetaan muun muassa myöhemmin toteutettavilla arvonlisäverotuksen muutoksilla. Kokonaisveroastetta ei kuitenkaan kiristetä. Eikä myöskään metsänomistajillekin tärkeää pääomatuloveroa.

”Pääomatuloveroa ei kiristetä missään omaisuuslajissa”, Purra totesi perjantaina tiedotustilaisuudessa.

 

 

 

Kommentit (1)

  1. Panu

    Tämä ei nyt näytä poikkeavan vasemmiston budjeteista mitenkään.

Metsänomistus Metsänomistus