Raivotautirokotteiden lentolevitys käyntiin kaakkoisrajalla

Rokotteiden levitysalue on yhteensä 10 000 neliökilometriä.

Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 senttimetrin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia. (Kuvaaja: EviraTiina Nokireki)
Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 senttimetrin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia. (Kuvaaja: EviraTiina Nokireki)

Ruokavirasto aloittaa tänään raivotaudin syöttirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalle. Tavoitteena on estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviäminen Suomeen. Rokotusten levittäminen kestää noin kuukauden.

Rokotteita levitetään kaakkoisrajalle noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle, sekä 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle. Levityksen kokonaispinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä. Syöttejä ei pudoteta pihoille, asutuskeskuksiin eikä vesistöihin. Jos syöttejä pihapiiristä löytyy, siitä kannattaa ilmoittaa Ruokavirastoon.

Eläimen raivotauti on viruksen aiheuttama kaikkiin nisäkkäisiin, myös ihmiseen, tarttuva keskushermosto-sairaus. Tauti leviää yleisemmin sairastuneen eläimen puremasta.

Älä koske rokotteisiin paljain käsin

Syöttirokotteet ovat noin muutaman senttimetrin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia, voimakkaasti kalauutteelta haisevia ruskeita paloja. Varsinainen rokote on foliokapselissa syötin sisällä.

Maastossa oleviin rokotteisiin ei pidä koskea, jottei niihin tartu ihmisen hajua. Pienpedot jättävät rokotteet syömättä ihmisen hajun vuoksi, jolloin rokottaminen epäonnistuu.

Asutuksen lähelle pudonneet rokotteet olisi hyvä siirtää suojakäsineitä käyttäen metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan, jotta lapset tai koirat eivät koskisi niihin.

Rokotusalueelta voi kerätä marjoja ja sieniä, Ruokavirastosta kerrotaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat