Raivotautirokotteita kaakkoisrajalle – syötteihin ei tule koskea

Rokotteiden lentolevitys kestää viitisen viikkoa.

Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitys käynnistyy tämän viikon lopulla kaakkoisrajalla, Ruokavirastosta kerrotaan. Rokotteet levitetään noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle, sekä 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle.

Levitykset aloitetaan alueen pohjoisosista ja kestävät noin viisi viikkoa. Niillä pyritään estämään luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviäminen Suomeen.

Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 sentin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia, voimakkaasti kalauutteelta haisevia ruskeita paloja. Heikennettyjä raivotautiviruksia sisältävät rokotteet ovat nesteenä foliokapselissa syöttien sisällä.

Maastossa löydettyihin syöttirokotteisiin ei saisi koskea. Pienpedot jättävät syötit syömättä niihin tarttuva ihmisen hajun vuoksi, jolloin rokottaminen epäonnistuu. Asutuksen lähelle pudonneet rokotteet on kuitenkin hyvä siirtää metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan, jotta lapset tai koirat eivät koskisi niihin. Tällöin on käytettävä suojakäsineitä.

Syöttejä ei pudoteta pihoille, asutuskeskuksiin eikä vesistöihin. Jos syöttejä kuitenkin löytyy runsaasti pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, asiasta tulisi ilmoittaa Ruokavirastoon.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat