Rajapyykkeihin tarkkuutta pelin avulla – Maanmittauslaitos tarkentaa kiinteistörekisteriä

Pyykkijahti-pelissä bongataan rajamerkkejä.

Suomessa on noin 13 miljoonaa rajapyykkiä. Niistä lähes joka neljännen – noin kolmen miljoonan pyykin – sijaintitarkkuus kartalla heittää, osan jopa kymmeniä metrejä.

Nyt Maanmittauslaitos on päättänyt ryhtyä korjaamaan epätarkkuusongelmaa pelaamalla. Tänään lanseeratun Pyykkijahti-pelin idea on tuttu monista kännykkäpeleistä: pelaaja näkee kartalla kohteita, joita keräämällä voi saada pisteitä. Pyykkijahdissa nimensä mukaisesti bongataan rajamerkkejä eli pyykkejä. Pisteitä saa löydetyistä ja kartalle merkityistä pyykeistä.

Tieto pyykeistä siirtyy pelin kautta Maanmittauslaitokselle, jossa se tarkistetaan ja analysoidaan. Tietoja on tarkoitus hyödyntää kiinteistörekisterin laadun parantamisessa. Aineiston laatuun vaikuttaa se, miten useasti samaa pyykkiä on pelattu.

Pyykkijahdin pelaaja voi etsiä kartalta bongaamattomia ja jo bongattuja pyykkejä. Kartta auttaa navigoimaan pyykkien luokse.

Tietoja päätettiin tarkentaa pelin avulla, koska virkatyönä miljoonien pyykkien tarkistus olisi työläs urakka. Pyykkijahti-pelin avulla jokainen kesämökin tai metsän omistaja voi käydä itse tarkistamassa oman kiinteistönsä tai tilansa rajat.

”Jos rajapyykkien sijainnit saadaan kartalla tarkemmiksi, säästetään ihmisten aikaa, rahaa ja hermoja. Näin voidaan varmistaa, että kartalla olevat tiedot ovat luotettavia. Metsäyrittäjä voisi varmistua siitä, ettei kaada muiden omistamia puita”, kertoo projektipäällikkö Juha-Matti Vääränen Maanmittauslaitokselta.

Pyykkijahti-peliä voi pelata koko maassa. Nyt käynnistyneessä pilottivaiheessa aktivoidaan pelaajia etenkin Pirkanmaalla. Pilottivaihes päättyy elokuun lopussa.

Maanmittauslaitoksen ja karttapalveluja tarjoavan Zoneatlaksen toteuttama peli löytyy osoitteesta www.pyykkijahti.fi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut