Riistan lumijälkilaskennat käynnistyneet

Onnistuakseen laskenta vaatii yhtenäisen lumipeitteen ja pehmeää lunta sen verran, että pienienkin nisäkkäiden jäljet erottuvat.

Riistan lumijälkilaskennat käynnistyivät heti vuoden alussa. Peltokolmioilla jälkiä lasketaan tammi-helmikuussa, riistakolmioilla laskenta alkoi Etelä- ja Keski-Suomessa tammikuun puolivälissä ja päättyy helmikuun lopussa. Pohjois-Suomessa laskenta päättyy maaliskuun puolivälissä.

Laskennoilla seurataan riistanisäkkäiden runsauden muutoksia. Laskettavia lajeja on oravasta hirveen.

Onnistuakseen laskenta vaatii yhtenäisen lumipeitteen ja pehmeää lunta sen verran, että pienienkin nisäkkäiden jäljet erottuvat. Riistakeskuksen mukaan olosuhteet ovat tällä hetkellä melko hyvät suuressa osassa maata.

Talvilaskennassa on laskettu viime vuosina noin 600-700 kolmiota. Viime vuonna olosuhteet olivat otolliset ja laskenta tehtiin 703 riistakolmiolla. Metsäjänistä ja oravaa lukuun ottamatta muiden nisäkäslajien jälkitiheydet olivat joko edellisvuotisella tasolla tai sitä korkeammat. Selvästi aikaisemmista vuosista runsastuneita lajeja olivat kärppä, valkohäntäpeura ja rusakko.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat