Tarjolla tarkkaa tietoa hakkeen kosteudesta

Luonnonvarakeskus on yhdessä Itä-Suomen yliopiston, Ilmatieteenlaitoksen, VTT:n ja Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa luonut matemaattisen mallin, jonka avulla tiedetään, milloin energiajae on kuivaa poltettavaksi.

Hakkeen kuivuuden selvittämiseen on kehitetty uusi työkalu. Luonnonvarakeskus on yhdessä Itä-Suomen yliopiston, Ilmatieteenlaitoksen, VTT:n ja Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa luonut matemaattisen mallin, jonka avulla tiedetään, milloin energiajae on kuivaa poltettavaksi.

Mallissa hakevarastojen sijaintitietoon yhdistetään tiedot paikan säähistoriasta – sademääristä, tuulen nopeudesta ja ilmankosteudesta. Säätiedot saadaan Ilmatieteenlaitokselta.

”Näin malli voi tuottaa laatuennusteen eli tiedon kosteudesta kyseisenä hetkenä jokaiselle varastolle”, tutkija Lauri Sikanen Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Kun varaston kosteusarvo tiedetään, päätöksiä niiden sopivasta polttoajasta on helppo tehdä. Luonnonvarakeskus tuo hakkuutähteen kuivumismallit osaksi energiapuun kauppaa tänä keväänä. Malli on vapaasti yritysten käytettävissä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat