Tehostettu metsästys vähentänyt valkohäntäpeuroja, pedoillakin voi olla vaikutusta

Luonnonvarakeskuksen mukaan kanta kutistui vuodentakaisesta 11 prosenttia.

Suomen valkohäntäpeurakanta on edelleen laskussa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen arvion mukaan kanta on nyt 117 000 eläintä, mikä on 11 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vuoden 2020 huippulukemista laskua on runsas viidennes.

Laskun taustalla on Luken mukaan tehostettu metsästys, mutta myös peura-alueen runsastuneilla susi- ja ilveskannoilla voi olla vaikutusta.

”Kannan pieneneminen on metsästäjien pitkäjänteisen työn tulosta ja riistahallinnon tavoitteiden suuntaista”, kertoo Luken erikoistutkija Sami Aikio tiedotteessa.

Kannan lasku näkyy paitsi saalismäärien pienenemisenä niin myös peurakolareiden vähenemisenä. Valkohäntäpeurasaalis kutistui tänä vuonna 12 prosenttia vajaaseen 60 000 eläimeen.

Valkohäntäpeurakanta keskittyy Lounais-Suomeen. Laskua oli erityisesti tiheimmän kannan alueella Varsinais-Suomessa, Etelä-Hämeessä ja Uudellamaalla. Kannan koko pieneni tai pysyi liki ennallaan lähes kaikilla hirvitalousalueilla.

Eniten valkohäntäpeuroja on Luken mukaan Varsinais-Suomessa, yli 30 000 yksilöä. Uudellamaalla, Satakunnassa ja Etelä-Hämeessä peuroja on noin 20 000 yksilöä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto