Ruotsin metsätilamarkkinoilla Akelius-efekti ohitse

Markkinat palaamassa normaaliasentoon kiinteistömiljardöörin jättiostojen jälkeen.

Ruotsissa metsätilojen keskihintoja kuvaava trendi on kääntynyt alaspäin, vaikka sellun ja puun hinnat ovat nousussa, kiinteistökonsultointiorganisaatio Svefan seuranta osoittaa.

Koko maan tasolla hinnat laskivat viime vuonna puoli prosenttia, mutta maakuntatarkastelussa on huomattavia eroja ylös- että alaspäin.

Kovinta nousu on ollut Götanmaalla eli Tukholman eteläpuolisilla alueilla sekä Upsalan alueella, seitsemän prosentin tasoa. Sen sijaan keskisen Ruotsin itä- ja kaakkoisosissa hinnat ovat laskeneet lähes kuusi prosenttia.

Svefan mukaan Akelius-efekti on nyt ohitse.

Akelius-efektillä tarkoitetaan kiinteistömiljardööri Roger Akeliuksen tilakauppoja. Akelius on runsaassa 18 kuukaudessa hankkinut lähes 30 000 hehtaaria metsää ja singahtanut suoraan maan suurimmaksi metsänomistajaksi.

Ostot ovat kattaneet lähes koko maan, mutta painottuneet Pohjois-Ruotsiin.

Akelius-efekti vaikutti tilahintoihin 2021 ja etenkin vuonna 2022. Akeliuksen ostot ovat nyt vähentyneet ja markkina palaamassa normaaliksi.

Akelius itse ei ole ilmoittanut, mitä metsäomaisuudellaan aikoo tehdä. Land-lehden metsänumeron pääkirjoituksessa viime vuoden marraskuussa pohdittiin, että luultavimmin hän hoitaa metsäomaisuuttaan jotenkin muuten kuin perinteisellä tavalla. Suuren metsäomaisuuden turvin voi luoda markkinoita hiilensidonnalle tai avohakkuuvapaille tuotteille.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus