Ruotsissa kehitetään droonia puunkorjuuseen – kone sopii ensiharvennuksille

Rúotsin valtion metsiä hoitava Sveaskog on mukana hankkeessa.

Ruotsin Uppsalassa toimiva Airforestry rakentaa parhaillaan ensimmäistä täysmittaista puunkorjuudroonia. Mistään pikkukopterista ei ole kyse, vaan laitteen läpimitta yli kuusi metriä. Laite rakennetaan hiilikuituosista. Puunkorjuussa tarvittavan lentotarkkuuden saavuttamiseksi roottoreita voidaan kallistaa.

Drooniin ripustetaan 60 kilon painoinen hakkuupää, jollainen yhtiön nettisivuilla julkaistujen kuvien perusteella näyttää olevan jo valmiina.

Koneen kerrotaan sopivan ensiharvennuksille. Drooni ohjataan poistettavan puun yläpuolelle ja hakkuupää lasketaan alas, kunnes se yltää tarttumaan puun latvaan. Koura karsii puun edetessään alas runkoa. Tyvelle päästyään koura katkaisee puun ja drooni nostaa sen ylös ja siirtää tienvarteen.

Kuulostaa täysin älyvapaalta, mutta esimerkiksi Ruotsin valtion metsiä hoitava Sveaskog on lähtenyt Airforestryn kumppaniksi kehitystyöhön.

”Me Sveaskogissa haluamme olla johtava toimija kestävän metsätaloudessa, joten olemme kehittämässä uusia, hellävaraisia ja entistä tehokkaampia menetelmiä metsätalouteen”, sanoo metsäteknologian kehittämispäällikkö Anders Järlesjö Sveaskogilta.

Toistaiseksi korjuudroonin kehitystyö on alkuvaiheessa. Asiasta uutisoineen ruotsalaisen nettisivusto Skogsaktuelltin mukaan Airforestry ei kommentoi koneen tuottavuutta eikä korjuun hintaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat