Ruskomäntypistiäinen aiheuttaa laajaa tuhoa Itä-Suomessa

Tuhoalue on satoja tuhansia hehtaareja.

Ruskomäntypistiäinen syö kaikenikäisten mäntyjen neulasia. (Kuvaaja: Lukijan kuva)

Ruskomäntypistiäinen aiheuttaa laajaa tuhoa Itä-Suomen mäntymetsissä. Metsälehti sai tiedon asiasta lukijalta, joka lähetti lehteen kuvia Puumalan ja Sulkavan alueilla sijaitsevalta tuhoalueelta. Lukijan mukaan tuhoalue kattaa jopa tuhat hehtaaria, ja kuolleita neulasia on kaiken ikäisissä männyissä.

Luonnonvarakeskuksesta (Luke) vahvistetaan, että kyseessä on ruskomäntypistiäinen. Lukesta arvioidaan, että tuhoalue on satoja tuhansia hehtaareja. Tuhoja esiintyy varsinkin Etelä-Savon alueella.

Luken Metsäinfo-palvelun mukaan laajoja ruskomäntypistiäisen joukkoesiintymiä sattuu 20–30 vuoden välein. Joukkoesiintymät kestävät yleensä muutaman vuoden, minkä jälkeen pistiäiskanta romahtaa.

Ruskomäntypistiäinen viihtyy Metsäinfo-palvelun mukaan kaiken ikäisissä männiköissä. Pistiäisen toukat kuoriutuvat yleensä touko-kesäkuun vaihteessa ja alkavat syödä mäntyjen neulasia. Toukat jättävät uusimman neulaskerran yleensä syömättä, joten puut harvemmin kuolevat, mutta kasvutappioita sen sijaan tulee. Syönnin heikentämät männyt ovat myös alttiimpia muille tuholaisille.

Ruskomäntypistiäisen toukat jättävät uusimman neulaskerran yleensä syömättä. (Kuvaaja: Lukijan kuva)

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat