Selluloosasta vaihtoehto akustiikkalevyille, ruiskutettava massa mukautuu pinnan muotoihin

Aalto-yliopisto ja Lumir Oy tutkivat parhaillaan, sopiiko lehti- vai havusellu akustiikkaratkaisuihin paremmin.

Vanhan kauppakorkeakoulun lukusalin kaikuisuutta vähennettiin kesällä puun selluloosasta tehtävän ruiskutettavan kuitumassan avulla. (Kuva: Aalto-yliopisto / Anna Berg)
Vanhan kauppakorkeakoulun lukusalin kaikuisuutta vähennettiin kesällä puun selluloosasta tehtävän ruiskutettavan kuitumassan avulla. (Kuva: Aalto-yliopisto / Anna Berg)

Biokuitupohjaisia akustiikkaratkaisuja valmistava Lumir on kehittänyt selluloosapohjaisen vaihtoehdon akustiikkalevyillä yhdessä Aalto-yliopiston kanssa. Sellusta tehtävä kuitumassa voidaan ruiskuttaa minkä hyvänsä pinnan päälle. Tuloksena on kestävä, huokoinen ja ääntä imevä pintakerros.

Massa myös mukautuu pinnan muotoihin, eikä näin muuta tilojen ulkonäköä. Tämä oli tärkeätä Museoviraston suojelemassa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun entisessä päärakennuksen lukusalissa, jossa massaa kokeiltiin.

Ruiskutus paransi salin akustiikkaa merkittävästi, akustiikan professori Tapio Lokki Aalto-yliopistolta arvioi.

”Töölön lukusalissa ruiskutus tehtiin kahdelle seinälle. Yhdellä seinällä selluruiskutus tehtiin lasivillan päälle, ja toisessa seinässä käytettiin pelkkää selluruiskutusta. Näillä helposti tehtävillä toimenpiteillä tilan äänimaailma parani merkittävästi ilman, että seinien ulkonäköä muutettiin. Huoneen hälyisyys vaimeni huomattavasti”, Lokki kertoo.

Nyt tutkitaan muun muassa sitä, sopiiko havu- vai lehtisellu paremmin akustiikkaratkaisuihin.

”Olemme tutkimuksissamme havainneet, että myös kuitujen alkuperällä näyttäisi olevan merkitystä akustiikkaan. Tässä työssä poikkitieteellisyydestä on hyötyä, ja olemme saaneet kehitystyöhön mukaan myös kemistit”, Lokki kertoo.

Aalto-yliopiston ja Lumir Oy:n yhteistyö alkoi viisi vuotta sitten diplomityöaiheilla ja jatkui erityisesti väitöstöiden merkeissä. Ruiskutettava sellumassan kehitys on tehty yhdessä, mutta Lumir vastaa sen valmistuksesta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat