Stora Enso irtautumassa liukosellusta, tuotanto Uimaharjulla päättyy

Lopettamista perustellaan yhtiön uudella strategialla.

Metsäyhtiö Stora Enso on ilmoittanut lopettavansa liukosellun tuotannon. Liukosellua on tehty yhtiön Enocellin tehtaalla Uimaharjussa tekstiiliteollisuuden käyttöön.

Lopettamista perustellaan yhtiön uudella strategialla. Sen mukaan kasvua haetaan jatkossa pakkausmateriaaleista, rakentamisesta sekä biomateriaali-keksinnöistä. Liukosellu ei tähän palettiin mahdu, joten siitä luovutaan. Aikataulusta ei vielä ole tarkempaa tietoa.

”Kyseinen segmentti ei ole toimintamme ydintä ja edustaa vain hyvin pientä osaa koko liiketoiminnastamme”, yhtiön Suomen maajohtaja Seppo Parvi toteaa yhtiön verkkosivuilla.

Parvi korosti, että päätöstä tehtäessä asiaa on tarkasteltu kokonaisuutena: huomioon on otettu niin strategia, vastuullisuus kuin talous.

Enocellin tehtaalla on valmistettu havusellua ja liukosellua. Tehtaan vuotuinen kapasiteetti on 490 000 tonnia.

Yhtiön mukaan liukoselluliiketoiminnasta luopumisella ei ole merkittävää vaikutusta Stora Enson taloudelliseen tulokseen. Parhaillaan pörssiyhtiössä on ns. hiljainen kausi, joten tarkemmin asiaan palataan vasta huhtikuun lopulla julkaistavan osavuosikatsauksen yhteydessä.

Päätöksellä saattaa olla myös yhteiskunnallinen ulottuvuus. Lehtitietojen mukaan suomalaista liukosellua on viety viskoosituotantoon Kiinaan Xinjiangiin, jossa vähemmistöön kuuluvia uiguureja on käytetty pakkotyövoimana. Kiina on tämän kiistänyt.

Liukosellun käytöstä Xinjiangissa uutisoi tänään muun muassa Yle.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat