Stora Enson kokeilu: Hyönteistuhot havaittiin yläilmoista

Pienoiskopterin, kameran ja kuvantulkintaohjelman yhdistelmä tunnisti luotettavasti kirjanpainajapuut.

Stora Enso on kokeillut pienoiskopteria eli droonia ja multispektrikameraa kirjanpainajatuhojen havaitsemisessa. Ilmeni, että drooni pystyi havaitsemaan kirjanpainaja-altistuksen paljon nopeammin ja näppärämmin kuin ihmissilmä.

Tutkimuslentoja tehtiin Etelä-Karjalassa Lappeenrannan lähialueella viime kesänä.

”Kirjanpainaja estää kuusen normaalin vedenkulun juuristosta kohti latvaa, jolloin puu ennen pitkää kuolee pystyyn. Kuvassa altistuneet puut näkyivät erivärisinä kuin terveet puut. Tämä mahdollistaa kirjanpainajatuhojen aikaisen havainnoinnin laajaltakin metsäalueelta”, kertoo Stora Enson metsäasiantuntija Saana Pulkkinen.

Tutkimus osoitti, että kuvantulkintasovelluksen tekemä havainto kirjanpainaja-altistuksesta oli luotettava.

”Tämä oli vielä tutkimustyötä ja testaamista, mutta voimme jo nyt luottaa kuvantulkintaamme silloin, kun se merkitsee jonkun puun sairaaksi. Puuston terveysluokittelu onnistui tutkimustulosten perusteella 86-prosenttisesti oikein”, Pulkkinen toteaa.

Kuvantulkintasovellusta pyydettiin lisäksi tunnistamaan kuuset muista kuvatuista puista: tunnistaminen onnistui 97-prosenttisesti oikein. Sovelluksen havainnot varmistettiin vielä maastokäynnillä..

Ensi vaiheessa yhtiö hyödyntää kuvantulkintamateriaalia kirjanpainajatuhojen paikantamisessa, mutta metsästä kertynyttä puustotietoa voidaan käyttää myös metsäsuunnitelmissa ja metsän inventoinneissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito