Suomalaismetsätraktorit hallitsevat Ruotsin ajokonemarkkinoita

Ruotsissa alkuvuonna myydyistä metsätraktoreista Suomessa valmistettuja on kaksi kolmasosaa, kärjessä John Deere ja Ponsse.

Ponsse on tämän vuoden alkupuoliskolla ollut Ruotsin toiseksi eniten rekisteröity kuormatraktori. Ykkössijaa hallitsee länsinaapurin markkinoiden ylimuistoinen valtias John Deere, jonka metsätraktorit valmistetaan Joensuussa. Amerikkalaisyhtiön osuus myydyistä ajokoneista on 45 prosenttia.

Hieman viime vuodesta taantuneen Ponssen osuus on 32 prosenttia ja Komatsun 30 prosenttia.

Kaikkiaan Ruotsissa myytiin alkuvuodesta 177 kuormatraktoria. Niistä Suomessa valmistettuja on kaksi kolmasosaa. John Deeren ja Ponssen lisäksi suomalaisvalmisteisia ovat Logsetin ja Sampon koneet, joita myytiin yhteensä neljä.

Ruotsalaisen verkkosivusto Skogsforum.se:n keräämien rekisteröintitietojen mukaan kuormatraktoreiden alias ajokoneiden kokojakauma on polarisoitumassa.

Samaan aikaan ovat kasvaneet niin suurimpien, kantavuudeltaan yli 18 tonnin koneiden sekä pienimpien, 8–11,9-tonnisten koneiden myynti. Isoimmat koneet on tarkoitettu päätehakkuiden korjuuseen, pienimmät koneista ovat tyypillisesti harvennusmetsien korjuukoneita.

Yli kolmannes myydyistä ajokoneista on kantavuudeltaan yli 18-tonnisia. Niistä suosituimmat ovat John Deeren 1910G- ja Ponssen Elephant King -mallit.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat