Syke selvittää kestävyystukea metsänomistajille

Uudessa tutkimushankkeessa kehitetään muun muassa metsänomistajille kannustimia kestävämpään metsätalouteen siirtymiseksi.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) koordinoima tuore IBC-Carbon-tutkimushanke keskittyy metsien monimuotoisuuden suojeluun, kestävään käyttöön ja hiilen sitomiseen. Hankkeessa kehitetään muun muassa  metsänomistajille suunnattuja kannustimia tuottaa metsäluonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja. Tarkoitus on kehittää kompensaatiomalli, jonka avulla maanomistaja voi osallistua metsäluonnon monimuotoisuuden tai hiilensidonnan – tai molempien – tuottamiseen.

Lisäksi haetaan malleja optimaalisen maankäytön määrittämiseen.

”Hankkeessa pyritään tunnistamaan sellaisia metsäalueita, joiden suojelu palvelisi yhtä aikaa sekä monimuotoisuuden turvaamisen että hiilensidonnan tavoitteita”, kertoo tutkimuskonsortion johtaja, tutkimusprofessori Martin Forsius.

Uudelle tiedolle on tarvetta, sillä metsien lisääntyvällä käytöllä voi olla haitallisia vaikutuksia metsälajistolle sekä hiilinieluille, hankkeesta korostetaan.

Mukana hankkeessa on metsäalan, talouden, kaukokartoituksen, valuma-alueprosessien sekä monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen asiantuntijoita Suomen ympäristökeskuksesta, Luonnontieteellisestä keskusmuseosta sekä Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista. Työtä tehdään vuorovaikutuksessa metsä- ja ympäristöalan sidosryhmien kanssa.

Hankkeen ensimmäinen rahoituskausi on kolmivuotinen (2018–2020), jonka jälkeen se voi saada toisen kolmivuotiskauden.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito