Kuolleiden puiden latvuspinta-ala kolminkertaistui Jyväskylän kaupungin metsissä vuosina 2016–2023. Tämä käy ilmi Koko Forestin kaupungille tekemästä kartoituksesta.
Kartoituksessa hyödynnettiin ilmakuvia vuosilta 2016, 2022 ja 2023. Kuolleet puut tunnistettiin ilmakuvista tekoälyn avulla.
Vuosien 2016 ja 2023 välillä kuolleen puuston latvuspinta-ala vastasi yhteenlaskettuna noin kahdeksan hehtaarin alaa. Eniten kuolleita puita oli syntynyt Laajavuoren kuusivaltaisilla alueilla.
Kirjanpainaja on tappanut kuusia kaupungin metsissä viime vuosina, joten tilannekuvaa haluttiin kartoituksen avulla tarkentaa. Kartoitettu alue oli noin 5 500 hehtaaria, mikä on yli puolet kaupungin metsäalasta.
”Kartoitus tuotti hyvän tilannekuvan, ja seurantaa on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa. Kartoituksesta pystyy myös arvioimaan lahopuun syntyä kaupunkimetsissä, mikä antaa mielenkiintoista tietoa monimuotoisuuden mittarointiin”, kertoo kaupungin metsäasiantuntija Lassi Savolainen tiedotteessa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kaupunkimetsien suojelu on ollut totaalisuojelua. Mihinkään metsässä ei saa ihmisen puuttua. Ne pysyvät ikuisesti saman näköisinä ja monimuotoisuus ei kun lisääntyy. Nyt kun metsät ovat vaarassa muuttua kuolleiksi monimuotoisuuden luurankometsiksi, joilla ei ole minkäänlaista visuaalista arvoa, on pakosta aloitettava tämä vasten mielinen metsien suojelu hakkuilla, joka on keskieurooppalainen tapa suojella metsiä.