Tornator suojeli liki 800 hehtaaria ja uudisti monimuotoisuusohjelmansa

Turvemaiden metsätaloutta on tarkoitus kehittää ympäristöystävällisemmäksi jatkuvapeitteisen metsänkasvatuksen avulla, yhtiöstä kerrotaan.

Metsätalousyhtiö Tornator on sopinut viiden yksityisen suojelualueen perustamisesta osana Helmi- ja Metso-ohjelmia. Suojelualueiden pinta-ala on yhteensä noin 770 hehtaaria, ne sijaitsevat Juuassa ja Ilomantsissa. Suojelusta sovittiin Pohjois-Karjalan ely-keskuksen kanssa.

”Toivon, että Tornatorin esimerkki kannustaa myös muita maanomistajia mukaan suojelemaan arvokkaita luontokohteitaan. Perustettavat Juuan ja Ilomantsin uudet suojelualueet osoittavat, että Helmi- ja Metso-ohjelmien vapaaehtoinen suojelu tuottaa tulosta”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kommentoi suojelupäätöstä.

Alueet ovat luontoarvoltaan merkittävät. Esimerkiksi Juuan harjujen 145 hehtaarin suojelukokonaisuus on linnustollisesti arvokas harjusoiden alue, joka on säilynyt luonnontilaisena ja erämaisena. Kohteen puusto on iäkästä ja sen joukossa on runsaasti pystyyn kuivuneita keloja.

Ilomantsin Haravapuron 203 hehtaarin suojelualue on erilaisten rahkaisten rämeiden ja nevalaikkujen sekä pienten metsäsaarekkeiden suo-metsämosaiikkia. Alueen puusto on vanhaa ja siellä esiintyy paljon keloja.

Ilomantsin Kaidanlamminsärkän soiden 107 hehtaarin kokoinen suojelualue koostuu alueen harjumuodostumaa ja Hepojokea ympäröivistä aapasoista sekä pienistä vietto- ja rahkarämeistä.

Ilomantsin suojeltu Kuorajoen-Maitopuron soiden 102 hehtaarin alue on pienvesiin liittyvien rahkakeitaiden, rinnesoiden ja paikallisten suoyhdistymien kokonaisuus.

Ilomantsin Kätkäjärven 215 hehtaarin kokonaisuus koostuu luonnontilaisista karuista aapasoista ja rantasoista sekä suuresta Tetrilammesta ja muutamista pienemmistä lammista ja puroista. Suojelualueella on arvokkaita korpia ja lettoja.

Tornator on suojellut nyt Metso-ohjelman kautta metsää 1 900 hehtaaria ja Helmi-ohjelman kautta soita 3 100 hehtaaria.

5 000 hehtaaria lisää suojeluun

“Tehdyt suojelupäätökset ovat hieno lähtölaukaus Tornatorin monimuotoisuusohjelmalle, jossa tavoittelemme yhteensä 5 000 hehtaarin lisäsuojelua vuosikymmenen loppuun mennessä”, kertoo Tornatorin ympäristöpäällikkö Heikki Myöhänen.

Uuden, vuoteen 2030 ulottuvan monimuotoisuusohjelman avulla pyritään turvaamaan ja lisäämään yhtiön metsien monimuotoisuutta. Käyttöön otetaan uusia toimintatapoja, luonnonhoidon määrää lisätään, arvokkaita alueita suojellaan ja sidosryhmäyhteistyötä jatketaan.

Mukana on määrällisiä tavoitteita. 5 000 hehtaarin lisäsuojelun lisäksi tavoitteena on vähintään 3 000 hehtaarin ojitettujen suoympäristöjen ennallistaminen sekä vähintään 200 metsä- ja vesielinympäristöjen parantamishankkeiden toteuttaminen.

Lisäksi käyttöön otetaan suojatiheiköt, turvataan lahopuuta ja kehitetään turvemaiden metsätaloutta ympäristöystävällisemmäksi jatkuvapeitteisen metsänkasvatuksen sekä jyrsinmuokkauksen avulla. Yhtiön metsänhoito-ohjeistus päivitetään sekapuustoisuuden lisäämiseksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat