Tornator Viron toiseksi suurin metsänomistaja

Yksityisten metsätilojen keskiala Virossa on noin yhdeksän hehtaaria.

Suomalaisen Tornatorin tytäryhtiö Tornator Eesti OÜ on viimeisen kymmenen vuoden aikana noussut Viron toiseksi suurimmaksi metsänomistajaksi, kertovat Jussi Leppänen ja Esa-Jussi Viitala katsauksessaan Metsätieteen aikakauskirjassa. Yhtiö omistaa Virossa 50 000 hehtaaria metsää.

Suurin metsänomistaja on Viron valtio, jonka jo lainkin mukaan tulee omistaa vähintään noin 40 prosenttia metsäalasta. Vuonna 2016 osuus oli 46 prosenttia.

Yksityishenkilöiden omistuksessa oli 29 prosenttia metsäalasta ja oikeushenkilöiden eli lähinnä yhtiöiden omistuksessa 18 prosenttia. Yksityisten metsätilojen keskiala on noin yhdeksän hehtaaria.

Vuonna 1991 alkanut yksityistäminen on saatettu jo lähes loppuun, jäljellä oli viime vuonna enää kaksi prosenttia metsistä.

Viron metsäpinta-ala on lähes kaksinkertaistunut viimeisen 60 vuoden aikana, merkittävältä osin luontaisesti metsittymällä.

Metsien tila ja puuston laatu ovat Leppäsen ja Viitalan mukaan paikoin huonoja ja lehtipuuta on paljon. Parhaat metsät sijaitsevat Kaakkois-Virossa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut