Tukki sekunnissa sahatavaraksi – Rauman uusi saha vihittiin käyttöön

Pääministeri Sanna Marin toivoo Suomeen lisää Rauman sahan kaltaisia investointeja.

Perinteiseen nauhanleikkaukseen osallistuivat eturivissä pääjohtaja Ilkka Hämälä, pääministeri Sanna Marin ja Metsäliitto osuuskunnan puheenjohtaja Jussi Linnaranta. (Kuva: Metsä Group)
Perinteiseen nauhanleikkaukseen osallistuivat eturivissä pääjohtaja Ilkka Hämälä, pääministeri Sanna Marin ja Metsäliitto osuuskunnan puheenjohtaja Jussi Linnaranta. (Kuva: Metsä Group)

Metsä Groupin Rauman uusi saha paloittelee mäntytukin sekunnissa, hyödyntää koneoppimista eikä tarvitse linjalle pysyvästi yhtään työntekijää.

”Toimimme Suomessa suomalaisella kustannusrakenteella ja myymme tuotteita ympäri maailman. Meidän on pystyttävä hyödyntämään siten kaikki tehokkuuttamme parantavat tekijät”, perusteli Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä maanantaina pidetyssä sahan vihkiäisjuhlassa.

Hänen mukaansa uusien toimintatapojen soveltaminen on haastavaa, mutta onnistuessaan antoisaa.

”Vanhoilla opeilla ja tekniikoilla olisimme päässeet helpommalla, mutta silloin kun avautuu tilaisuus uudistaa koko toimialaa, on se täysimääräisesti käytettävä.”

Juhlassa puhunut pääministeri Sanna Marin toivoo lisää tuotannollisia investointeja Suomeen. Hänen mukaansa on tärkeää, että suomalaiset yritykset ovat vahvasti mukana vihreässä siirtymässä ja digitalisaatiossa.

Yhtenä investointien edellytyksenä Marin pitää osaamisen vahvistamista.

”Kaikki eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet siihen, että tutkimus ja tuotekehitysrahoitus nostetaan neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä”, hän muistutti.

Rauman saha maksoi 260 miljoona euroa, mikä tekee siitä historian suurimman sahainvestoinnin Suomessa. Sahalla on mahdollista tuottaa 1,5 miljoonasta tukkikuutiometristä 750 000 kuutiometriä sahatavaraa. Yhdessä sellutehtaan kanssa se muodostaa sataman kyljessä toimivan tehokkaan integraatin.

Korjattu sahatun tukin määrä 750 000 kuutioon.(11.40.)

Kommentit (2)

  1. Tehokas saha. Tuottaa sahatavaraa 500-kertaisen määrän käyttämäänsä tukkimäärään verrattuna.

  2. Vai onko se 2:1…???

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat