Tutkimus: Hyönteisten hyökkäykset puihin lisäävät pilviä ja viilentävät ilmastoa

Ilmastovaikutus on suurin kesäisin, kun hyönteistuhot ovat huipussa ja puut vehreimmillään.

Hyönteisten hyökkäykset puihin lisäävät pilviä ja viilentävät ilmastoa, osoittaa tuore tutkimus.

Näin siksi, että hyönteisten aiheuttama stressi lisää puiden erittämiä kaasumaisia yhdisteitä, jotka puolestaan vaikuttavat ilmakehässä muodostuviin hiukkasiin, pilviin ja ilmakehän kykyyn heijastaa auringon säteilyä takaisin avaruuteen.

Ilmatieteen laitoksen, Itä-Suomen yliopiston sekä Kalifornian Irvinen yliopiston tutkimuksessa simuloitiin hyönteistuhojen aiheuttaman stressin vaikutusta pohjoisen alueen havu- ja lehtipuihin.

Tulokset osoittivat, että mitä enemmän puihin kohdistettiin stressiä, sitä enemmän kaasuja ne vapauttivat. Suurimmillaan ilmakehän hiukkasten muodostuminen jopa kaksinkertaistui.

Hiukkasten määrän kasvu johti siihen, että ilmakehässä alkoi muodostua jopa 50 prosenttia enemmän pilvipisaroita, sillä hiukkaset voivat toimia pilvipisaroiden tiivistymisytiminä eli pilvien ”siemeninä”.

Hiukkasten lisääntyminen johti myös siihen, että maahan tulevaa auringon säteilyä heijastui enemmän takaisin avaruuteen.

Tutkimuksesta voidaan päätellä, että kun hyönteiset syövät puita, tämä voi johtaa viilentävään ilmastovaikutukseen, sillä pilvet ja hiukkaset itsessään heijastavat enemmän auringon säteilyä. Vaikutus on suurinta juuri kesäisin, kun hyönteistuhot ovat suurimmillaan ja puut vehreimmillään.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat