Uudellemaalle lukuisia uusia suojelualueita

Porkkalaan on syntymässä lähes 13 000 hehtaarin suojelualue.

Uudellemaalle on tarkoitus perustaa yhteensä sata uutta luonnonsuojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on noin 36 823 hehtaaria. Merkittävin olisi lähes 13 000 hehtaarin Porkkalan luonnonsuojelualue.

Luonnonsuojelualueet perustettaisiin monipuolisesti Uudenmaan maakuntaa edustavien lehtojen, vanhojen metsien, soiden, lintukosteikkojen sekä ranta-, meri- ja saaristoluonnon suojelemiseksi. Luonnonsuojelualueet turvaisivat myös rakennetun kulttuuriperinnön ja perinnemaisemien ylläpitämistä ja tukisivat retkeilyä, opetusta ja tutkimusta.

Perustettavat luonnonsuojelualueet sijaitsevat Espoon, Hangon, Helsingin, Hyvinkään, Inkoon, Järvenpään, Karkkilan, Kirkkonummen, Lapinjärven, Lohjan, Loviisan, Myrskylän, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Porvoon, Pukkilan, Raaseporin, Sipoon, Siuntion, Tuusulan, Vantaan sekä Vihdin kuntien tai kaupunkien alueella.

Yksi suojelualueista sijaitsisi osin Lopen kunnassa Hämeen maakunnassa.

Suojeltavat alueet säilytetään luonnontilaisina. Niiden häiriötön kehitys turvataan tarvittaessa ennallistamalla muuttuneita luonnon- ja perinneympäristöjä. Alueet palvelevat jokamiehenoikeuksien puitteissa myös retkeilyä, luontoharrastusta, tutkimusta ja opetusta.

Luonnonsuojelualueiden perustamista ovat valmistelleet ympäristöministeriö ja Metsähallitus, jotka ovat kuulleet näkemyksiä paikallisissa tilaisuuksissa ja keskusteluissa. Seuraavaksi hanke etenee lausuntokierrokselle.

Kommentit (1)

  1. MIISU4F

    Kuinka lehdoissa varmistetaan se, ettei ne kuusetu luonnostaan aikojen saatossa? Kuusettuminen lisää happamoitumista ja lehdolle tyypilliset pensaat sekä aliskasvos taantuu kuusten alla. Kai luonnonsuojelukohteissa hyäksytään yksittäisten kuusten kaato ja poisto lehtoa ylläpitävänä toimenpiteenä, ennen kuin kuusi peittoaa muut kasvit?

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat