Uutta tekniikkaa kehitteillä leimikkosuunnitteluun

VTT:n hankkeessa arvioitiin keveiden skannereiden soveltuvuutta metsän mittauksessa.

Maastolaserkeilauksen ja dronen käyttö leimikkoa koskevan datan keruussa auttaa leimikkosuunnittelussa ja mahdollistaa metsikön tarkan visualisoinnin, VTT kertoo.

Tutkimuslaitoksen DigiInventory-hankkeessa metsää keilattiin keveillä laser-skannereilla maasta ja dronesta. Tarkkuus oli jo lähellä perinteisen pystymittauksen tasoa, ja menetelmä on ottamassa ensimmäisiä kaupallisia askelia.

Lisäksi hankkeessa kokeiltiin menetelmää, jonka avulla kerätystä datasta voidaan tuottaa tarkempi 3D-malli puun rungoista peitteisessä maastossa tai muutoin vaikeissa olosuhteissa. Tarkempi tieto yksittäisistä rungoista auttaisi metsäkoneen kuljettajaa korjattavan puun valinnassa ja rungon apteerauksessa. Tekniikka voisi myös mahdollistaa hakkuukoneen automaatiokehityksen. Hankkeessa kokeiltua SPAD-LiDAR-tekniikkaa (Single Photon Avalanche Diode, Light Detection and Ranging) ei ole vielä tuotteistettu, mutta se kykenee nykyistä kaupallista LiDAR-tekniikkaa paremmin erottamaan puun rungon tuottaman hyötysignaalin mittausta häiritsevästä signaalista.

”Puunkorjuuseen liittyvät haasteet lisääntyvät ja siksi on ensiarvoisen tärkeää löytää tehokkaita ja innovatiivisia ratkaisuja toiminnan taloudellisuuden parantamiseksi”, projektipäällikkö Jyrki Raitila VTT:ltä kertoo.

Hankkeen tuloksista kerrotaan lisää FinnMetkossa perjantaina (4.9.) Jämsässä.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat