Väitös: Kestävyysnäkökulmat olennaisia puutuotteiden suosimisessa

Tärkeimpiä tekijöitä puisten rakennus- ja sisustustuotteiden valinnassa ovat puumateriaalien viihtyisyys, terveysvaikutukset ja niiden pitkäikäisyys.

Siihen, miten kuluttaja kokee puutuotteen laadun, vaikuttaa puun teknisten ominaisuuksien lisäksi moni muukin tekijä, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta.

”Vastuullisesti valmistettuina tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, pitkäikäisiä ja turvallisia. Lisäksi on mahdollista käyttää paikallisia materiaaleja. Puutuotteilla voi olla myös käytönaikaisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia”, sanoo Vaasan yliopistossa ensi  viikolla väittelevä Charlotta Harju.

Väitöskirjan mukaan kuluttajille tärkeimpiä tekijöitä puisten rakennus- ja sisustustuotteiden valinnassa ovat puumateriaalien viihtyisyys, terveysvaikutukset ja niiden pitkäikäisyys.

Harjun väitöskirja tarjoaa tietoa myös siitä, miten kuluttajien tausta liittyy puutuotteiden arviointiin. Esimerkiksi ammatillinen koulutus tai yhteys metsäalaan selittää erityisesti puutuotteiden teknisen laadun suosimista.

Metsänomistajille on tärkeää puumateriaalien monikäyttöisyys, innovatiivisuus ja viihtyisyys, kun taas eläkeläiset pitävät tuotteiden ympäristöystävällisyyttä erityisen tärkeänä.

Väitöskirjan tulokset perustuvat vuonna 2018 kerättyyn kyselyaineistoon, johon vastasi 256 eri puolella Suomea asuvaa 18–74-vuotiasta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Artikkelit