Valiokunta otti kantaa LULUCF-asetukseen

Eduskunnan suuren valiokunnan mukaan asetuksen merkittävin ongelma on, että maankäyttösektori voi Suomen osalta muodostua merkittäväksi laskennalliseksi päästöksi.

Eduskunnan suuri valiokunta on arvioinut Euroopan komission asetusehdotuksia, jotka käsittelevät maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta (LULUCF) sekä sitovia vuotuisia kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksiä jäsenvaltioissa vuosina 2021–2030.

Valiokunnan mukaan LULUCF-asetuksen osalta Suomelle merkittävimmät neuvottelukysymykset ovat hoidetun metsämaan laskentatapa ja ns. metsien vertailutason asettaminen. Asetuksen suurin ongelma on, että maankäyttösektori voi Suomen osalta muodostua merkittäväksi laskennalliseksi päästöksi, vaikka se olisi kokonaisuudessaan luonnontieteellinen nielu.

Suuri valiokunta piti erittäin tärkeänä, että Suomi jatkaa neuvotteluissa aktiivista vaikuttamista kaikilla tasoilla avoimien kysymysten ratkaisemiseksi.

LULUCF- ja taakanjakoasetuksia käsitellään ensi viikolla EU:n ympäristöneuvostossa. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan jäsenmaat pyrkivät muodostamaan yhteisen kannan asetusehdotuksiin vuoden jälkipuoliskolla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat