Venäjän tarina havuraakapuun suurviejänä päättymässä

Siperian ja Kauko-Idän puunjalostuksen kehittämiseen lainatukiohjelma.

Mikäli presidentti Vladimir Putinin ilmoittamat jalostamattoman tai vain karkeasti jalostetun puun vientikiellot toteutuvat vuoden 2022 alussa, niin Venäjän pitkään kestänyt asema yhtenä maailman suurista havuraakapuun viejistä päättyy.

Metsäteollisuuden maailmankauppaa seuraava Wood Resources International (WRI) muistuttaa, että havuraakapuun vienti Venäjältä on joka tapauksessa ollut laskussa viimeiset 15 vuotta.

Pyöreän havupuun vienti oli huipussaan 37 miljoonassa kuutiometrissä vuonna 2006. Kun vientitullit tulivat voimaan vuonna 2008, vienti putosi huomattavasti ja oli viime vuonna enää 8,5 miljoonaa kuutiometriä.

Tänä vuonna vienti on jatkanut supistumistaan ja vientimääräksi on arvioitu kuusi miljoonaa kuutiometriä. Vuoden alkupuolen viennistä noin 75 prosenttia meni Kiinaan ja kymmenen prosenttia Suomeen. Kiina on tuonut Venäjältä 10-12 miljoonaa kuutiometriä pyöreää puuta viimeiset viisi vuotta.

Lehtipuun vienti on ollut 7-8 miljoonan kuutiometrin välillä viimeiset viisi vuotta. Viennin odotetaan putoavan puoleen seuraavan kahden vuoden aikana, mikäli kalliimmat lehtipuut kuten tammi ja saarni tulevat vientikiellon piiriin.

Putinin ilmoittama vientikielto koskee jalostamatonta tai vain karkeasti jalostettua havupuuta ja arvokkaita lehtipuita. Ilmoituksen perusteella vähäarvoinen lehtipuu, kuten Suomeen vietävä koivukuitupuu, ovat vientikiellon ulkopuolella.

Venäjän oman jalostuksen edistämiseksi Putin haluaa lainatukiohjelman ensisijaisesti Siperian ja Venäjän Kauko-Idän puunjalostusinvestointeihin, ja tähtäimessä ovat puutuotteiden kasvavat markkinat Aasiassa.

Puukauppa Puukauppa