Verottaja muistuttaa polttopuiden ja joulukuusien verotuksesta

Metsätalouden veroilmoitusta pääsee tekemään Omavero-palvelussa 13. tammikuuta alkaen.

Vuosi 2022 on ollut poikkeuksellinen myös metsätaloudessa. Energian hinta on noussut ja puukauppa on vilkastunut, kun Venäjältä ei ole enää tuotu puutavaraa.

Verohallinto muistuttaa metsänomistajia, että oman metsän puista tehtyjen polttopuiden myynnistä saatu myyntitulo on metsätalouden pääomatuloa. Siitä tulee ilmoittaa metsätalouden veroilmoituksella. Sama koskee myös omassa metsässä kasvatettuja joulukuusia.

Polttopuiden ja joulukuusten myyntitulot kirjataan metsätalouden muistiinpanoihin sen vuoden tuloksi, jolloin maksut on saatu tilille. Myyntitulon hankkimiseen liittyvät kulut voi vähentää metsätalouden pääomatuloista.

Sen sijaan oman asunnon tai kesämökin lämmittämiseen käytetyn puutavaran arvo on verovapaata. Sitä ei ilmoiteta metsätalouden veroilmoituksella.

Suuri osa ilmoittaa sähköisesti

Verottaja muistuttaa myös, että paperisia metsätalouden veroilmoituslomakkeita ei enää lähetetä postitse kotiin. Maa- ja metsätalouden harjoittajat saavat kuitenkin kirjeen, jossa kerrotaan ilmoittamisen määräpäivistä ja tavoista. Tosin verotusyhtymät ja kuolinpesät saavat paperilomakkeen tammikuussa edelleen postitse.

Verottaja kehottaa tekemään veroilmoitukset Omavero-verkkopalvelussa. Metsätalouden veroilmoitukset vuodelta 2022 pääsee tekemään palvelussa 13.1.2023 alkaen.

Viime keväänä noin 80 prosenttia metsätaloudenharjoittajista antoi veroilmoituksensa sähköisesti.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat