Verottaja: Metsäveroilmoituksen voi tehdä vaikka tuloja ei olisi ollutkaan

Vain metsätaloutta harjoittavien on tehtävä ilmoitus helmikuun loppuun mennessä.

Nyt on aika ryhtyä laatimaan viime vuoden metsäveroilmoitusta, Verohallinnosta muistutetaan. Pelkkää metsätaloutta harjoittavilla ilmoituksen määräpäivä on helmikuun viimeinen (28.2.2023). Jos lisäksi harjoittaa maataloutta tai elinkeinotoimintaa, määräpäivä on 3. huhtikuuta.

Arvolisäverollisten pitää ilmoittaa ja maksaa verot helmikuun lopussa.

Verottaja kannustaa metsänomistajia tekemään ilmoituksen sähköisesti OmaVero-palvelussa, niinpä tänä vuonna ei lähetetty metsänomistajille paperista veroilmoitusta. Sellaisen voi kuitenkin tulostaa vero.fi-palvelusta.

Viime vuonna veroilmoituksen täytti sähköisesti 80 prosenttia niistä metsänomistajista, joilla ei ollut maatalouden tai elinkeinotoiminnan tuloja.

”Saimme viime keväänä metsänomistajilta paljon hyvää palautetta metsäveroilmoituksen täyttämisestä OmaVerossa. Sähköistä lomaketta pidettiin helppokäyttöisenä ja ymmärrettävänä”, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Kari Pilhjerta.

Puolet teki viime vuonna tappiota

Viime vuonna metsätalouden tietoja ilmoittaneista asiakkaista 40,5 prosenttia sai metsätaloudesta tuloa ja 50,7 prosenttia teki tappiota. Loput tekivät nollatuloksen

Pilhjerta muistuttaa, että veroilmoituksen voi tehdä silloinkin, kun metsätuloja ei verovuodelta ole kertynyt. Metsätalouden menoja voi siitä huolimatta vähentää.

”On varsin tavallista, että metsänomistaja ei myy puuta metsästään joka vuosi. Jos metsätalouden menoja kuitenkin on, metsätalouden tappiollinen tulos vähennetään muista mahdollisista pääomatuloista. Tai jos ei ole pääomatuloja, tappio pienentää ansiotuloista maksetun veron määrää”, Pilhjerta sanoo.

Vähennyksiin muutoksia

Metsätalouden vähennyksiin tuli viime vuonna muutoksia. Matkakuluvähennys nousi: jos omaa autoa käyttää metsätalouden harjoittamiseen, käytön voi vähentää verotuksessa todellisten kulujen mukaan, mutta ilman tarkempaa kuluselvitystä vähennys on 0,30 euroa kilometriltä.

Myös joihinkin muihin metsätalouden vähennyksiin on tullut korotuksia edellisvuosiin verrattuna yleisen kustannustason nousun vuoksi.

Lisää aiheesta: Näin täytät metsäveroilmoituksen

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut