Vieraslaji-sivusto päivitettiin – tiedon kysyntä on viime vuosina kasvanut

Uudistuksessa parannettiin sivuston käytettävyyttä ja monipuolistettiin tiedonhakua.

Suomessa esiintyvistä vieraslajeista kertova Vieraslajit.fi-sivusto on uudistettu. Uudistuksessa parannettiin muun muassa sivuston käytettävyyttä, saavutettavuutta ja yhteentoimivuutta eri tietojärjestelmien kanssa. Lisäksi monipuolistettiin tiedonhakua ja tiedon jäsentelyä.

Vieraslajit.fi-sivusto perustettiin vuonna 2014.

”Kuluneessa seitsemässä vuodessa vieraslajitiedon kysyntä on kasvanut entisestään lainsäädännön muutosten, uusien hallintasuunnitelmien ja lajilistojen päivitysten myötä. Tavoitteena on, että tiedonhakijat löytävät palvelusta etsimänsä helposti”, erikoistutkija Erja Huusela Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Sivustolta löytyy muun luettelot vieraslajeista tunnistusohjeineen: kansallisella listalla on kolmisenkymmentä lajia, EU:n listalla runsaat 400 lajia. Lisäksi tarjolla on havaintokartta, mahdollisuus ilmoittaa lajihavainnoista sekä tietoa vieraslajien torjunnasta ja lajeja koskevista säädöksistä.

Palvelussa julkaistaan myös ajankohtaisia uutisia ja kootaan yhteen muiden tuottamaa vieraslajitietoa. Kansalaistoiminnasta sivustolla on oma osionsa, jossa esitellään muun muassa VieKas Life -hankkeen puitteissa järjestettyä talkootoimintaa.

Vieraslajit.fi-sivustoa ylläpitää Lajitietokeskus ja sitä toimittaa Luonnonvarakeskus. Tietoa palveluun tuottavat myös maa- ja metsätalousministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Ruokavirasto.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat