Vinkkejä metsänomistajien vertaisneuvontaan

Parhaimmillaan vertaisten kanssa kokoontuminen aktivoi ja voimaannuttaa toimimaan, tutkija Mikko Kurttila Lukesta toteaa.

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen metsäkeskus ovat julkaisseet oppaan, jossa neuvotaan metsänomistajaryhmien ohjaamiseen. Tarjolla on muun muassa vinkkejä metsänomistajaryhmien muodostamiseen, toiminnan käynnistämiseen ja asiantuntijoiden osallistumiseen.

Metsänomistajaryhmissä ideana on vertaisoppiminen. Siinä samankaltaiset tai samassa tilanteessa olevat metsänomistajat kokoontuvat yhteen ja vaihtavat tietoja ja kokemuksia. Perinteinen asiantuntijatieto kun ei aina metsänomistajalle riitä, tai sitä voi olla hankala soveltaa omassa tilanteessa.

”Vertaisryhmiin kootaan riittävän samanlaisia, samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Kun keskusteluryhmät ovat pieniä, kynnys osallistua keskusteluun on matala. Parhaimmillaan vertaisten kanssa kokoontuminen aktivoi ja voimaannuttaa toimimaan”, tutkija Mikko Kurttila Lukesta kertoo.

Oppaassa kerrotaan, miten perinteisestä neuvojasta kehittyy ohjaaja. Lisäksi esitellään esimerkkejä pienryhmätoiminnasta ja listataan menetelmiä, joiden avulla neuvoja voi ryhmän keskustelua ohjata ja saada myös kaikki osallistumaan.

Vaikuttavuutta vertaisneuvonnalla -opas on vapaasti ladattavissa verkosta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat