Yksityismetsien tuotto kutistui viime vuonna, suurinta nousu Savossa

Puunmyyntitulojen osuus tuotosta oli vajaat neljä prosenttiyksikköä, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

Yksityismetsien puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto oli viime vuonna kuusi prosenttia, Luonnonvarakeskuksen ennakkotieto kertoo. Se on kuusi prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisvuonna.

Tuotto vaihteli maakunnittain nollasta yhdeksään prosenttiin. Parhaimpiin tuottoihin yllettiin Etelä-Savossa (8,99 prosenttia), Pohjois-Savossa (8,92) ja Pohjois-Karjalassa (8,74). Pienimmäksi tuotto jäi Keski-Pohjanmaalla (0,44 prosenttia).

Puunmyyntitulojen osuus tuotosta oli 3,7 prosenttiyksikköä ja puuston nettokasvun arvon 1,6 prosenttiyksikköä. Kantohintojen reaalisen muutoksen osuus oli 1,1 prosenttia.

Pystykauppahintojen muutos laski tuottoa viidessä maakunnassa (Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa), eli niissä puusta maksettujen hintojen nousu ei riittänyt kompensoimaan rahan arvon alenemisen vaikutusta.

Kommentit (1)

  1. Panu

    Eräs tunnettu jatkuvan kasvatuksen harjoittaja manasi juuri tässä kuussa eräässä lehtiartikkelissa, että hänen tuottonsa oli viime vuonna 5% miinuksella. Ilmeisesti jaksollinen kasvatus on vielä valtavirtaa.

Metsänomistus Metsänomistus