Ympäristöjärjestöt odottavat tuhansia marssimaan lauantaina hakkuiden vähentämiseksi

Järjestöjen mukaan luontokato on mahdollista pysäyttää vain vähentämällä metsien hakkuita ja lisäämällä suojelua.

Huomenna lauantaina ainakin 18 paikkakunnalla järjestetään Luontomarssiksi ristitty mielenosoitus. Ympäristöjärjestöt odottavat tuhansia mielenosoittajia vaatimaan päättäjiltä toimia luontokadon pysäyttämiseksi ja ilmastokriisin torjumiseksi.

Marssipaikkakuntia ovat muun muassa Helsinki, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Kemi ja Äkäslompolo.

Järjestöjen mukaan luontokato on mahdollista ratkaista vain vähentämällä metsien hakkuita ja lisäämällä suojelua.

“Tuleva hallituskausi on ratkaiseva, jotta luontokato saadaan Suomessa pysäytettyä ja nieluromahdus korjattua. Valtion metsiä on suojeltava vähintään 500 000 hehtaaria – mukaan lukien kaikki jäljellä olevat luonnonmetsät”, Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen vaatii tiedotteessa.

Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikön Paloma Hannosen mukaan Suomen ilmastotavoitteet ovat vaarantuneet hiilinielujen romahtamisen vuoksi.

“On selvää, että hakkuita on vähennettävä niin monimuotoisuuden, ilmaston kuin vesistöjenkin takia. Meidän on yhteiskuntana pakko priorisoida, mihin haluamme puuta käyttää. Metsämme eivät riitä kaikkeen”, Hannonen sanoo.

Kommentit (1)

 1. Luontokatoa ylivoimaisesti eniten aiheuttavat luontoon leviävät kemikaalit ja hormonien tapaan vaikuttavat teolliset molekyylit.

  Tästä on selviä tutkimuksia. Lue tutkim prof. Shanna Sawn kirja 2022, ”Count Down”.
  Samasta syystä eli hormonihäirinnästä johtuu myös vauvakato, sperman laadun heikentyminen ja testosteronitasojen laskut.

  Kodeista, teollisuudesta, maataloudesta ym. leviää luontoon haitallisia homonijärjestelmiä aiheuttavia kemikaaleja. Joka paikkaan luontoon levinnyt mikromuovi muovikomponentteineen (mm. ftalaatit) aiheuttavat tätä.
  Miehillä, joilla ”sperm count” on alle 15 milj./ml on 60 % suurempi todennäköisyys joutua sairaalaan minkä syyn takia vaan kuin miehen, jolla on yli 40 milj. /ml.
  Koko luonnossa siis hedelmällisyyden lasku on sidoksissa yleisterveyteen.
  Kuviometsätalous, jossa on eri kehitysvaiheissa olevia kuvioita, ei ole ollenkaan huono ympäristö monimuotoisuudelle.
  Hyvin toistuvasti harvennettu metsä sisältää lisäksi useita kymmeniä kuutioita lahopuuta kannoissa ja hakkuutähteissä ja paljon riistalle mieluista pientä rehevää vesaikkoa ravinnoksi.

Luonto Luonto

Kuvat