Koneyrittäjät: Yrittäjien vähyys ei ole korjuualan ongelma

Koneyrittäjien mukaan Stora Enson uusi korjuuyrittäjä-malli ei ratkaise työvoimaongelmia vaan lähinnä aiheuttaa hämminkiä.

Koneyrittäjät ry torppaa Stora Enson hiljattain lanseeraaman toimintamallin, jossa urakoitsijoille tarjotaan mahdollisuutta ryhtyä yhtiön korjuukumppaneiksi. Tarkoitus on madaltaa etenkin nuorten tekijöiden ryhtymistä yrittäjiksi.

“Malli ei tuo yhtäkään uutta osaavaa metsäkoneenkäyttäjää alalle, vaan pikemminkin hankaloittaa tilannetta entisestään”, sanoi Koneyrittäjien toimitusjohtaja Matti Peltola Pohjanmaan Koneyrittäjien vuosikokouksessa viime viikonloppuna.

Liitto korostaa, että puukorjuualan ongelma ei ole yrittäjien vähyys. Osaavalle työvoimalle on kysyntää. Olennaista olisi alan vetovoiman parantaminen, jotta muille aloille hakeutuneet koulutetut koneenkuljettajat saataisiin palaamaan alalle.

Olemassa olevasta kuljettajakunnasta synnytettävät yritykset eivät kuitenkaan tuo lisää tekijöitä alalle, liitto arvioi.

“Mitä sillä saavutetaan, että ammattitaitoinen koneenkuljettaja työsuhteen sijaan ryhtyy yrittäjäksi sopimuksella, joka sitoo hyvin yksipuolisesti häntä, mutta jossa asiakkaana olevalla metsäyhtiöllä ei ole perinteisesti ollut vastuuta juuri mistään?”, Peltola totesi.

Liiton mukaan Stora Enson konsepti vaikuttaa lähinnä paniikkinappulan painamiselta.

“Ei puunkorjuualan tuottavuus- ja työvoimakysymyksiä ratkaista tällaisella konseptilla. Tällä lähinnä aiheutetaan tarpeetonta hämminkiä ja lisätään puunkorjuuyrittäjien kiinnostusta muita metsäyhtiöitä kohtaan sopimuskumppanina”, Peltola sanoi.

Kommentit (3)

 1. metsä-masa

  Onkoko tässä nyt kyse, ettei Sora Enso ei ole saanut nykyisillä yrittäjä sopimuksilla sitä palvelua, jota nykyinen lisääntyvä puunkorjuu toiminta vaatisi ?

 2. suorittava porras

  Kokemuksieni perusteella olen Peltolan/ yrittäjien kanssa täysin samaa mieltä. Yrittäjiä on tarpeeksi ,mutta osaavista kuljettajista on pulaa.
  Yhtiötä alkaa ilmeisesti hirvittää ,kun isommat yritykset pystyvät pitämään jo vähän puoliaankin taksaneuvotteluissa. Pienempien on tyytyminen siihen ,mitä annetaan.
  Muistan vielä tilanteen ,jossa olin todistamassa sopimusosapuolien allekirjoituksia. Yhtiön edustaja totesi vain ennen sopimuksen allekirjoittamista ,että ”Siinä on miljoona ,kun käyt vain sen metsästä hakemassa. Tulijoita on. Jos ei kelpaa , valitaan seuraava”. Tänään niitä tulijoita ei ole ilmeisesti jonoksi asti.

 3. metsä-masa

  Isoissa korjuuyrityksissä on ehkä hieman vastavoimaa taksaneuvotteluissa, jota suorittava toikin esille. ” Isoilla ja suurilla ” kokonaisuuksia hoitavilla yritystaloilla on myös aliurakoitsioita, jotka työllistyy sitten sesongon kukaan….

  Näitä 1-2- kahden ketjun yrittäjistä on varsinkin erikoispuu ja sahurien toimesta oltu jo kiinnostuneita ja huomioitu näiden joustavuus ja sitoutuminen työnantajaan, jotka suorittaa täsmäkorjuuta, laadulla.

  Tällä uudella kumppanuusmalla haetaankin kokemuksia ja uudistuksia nyt korjuumäärien kasvaessa !

Puukauppa Puukauppa