Alstor Pro kulkee vaikeassakin maastossa

Pieni, punainen ja kahdeksan pyörää, mutta kilpailijoitaan kalliimpi. Alstor Pron kyytiin mahtuu parhaimmillaan viisi kiintokuutiota puuta.

Päättyvän vuoden pienmetsäkoneiden esittelysarjamme päätteeksi matkasimme Pälkäneelle, jossa Alstorin maahantuoja, Wicanda Oy:n toimitusjohtaja Aaro Turunen esitteli merkin 840 Pro -lippulaivamallia.

Malli erottuu Alstorin halvemmasta 833:sestä hydrostaattisen voimansiirtonsa ansiosta. Hydrostaattinen voimansiirto toimii kuin automaattivaihteisto ja veto on tasaista. Mekaanisesti vetävässä 833-mallissa vaihteet valitaan käsipelissä.

Tasauspyörästön lukko päällä kaikki kahdeksan pyörää vetävät samaa tahtia, jolloin kone etenee vaikeassakin maastossa. Lukot aukaistuna veto säätyy niin, etteivät pyörät kaarteissa riko maanpintaa.

”Mekaanisella vedolla varustettu malli voi ajokoneena olla jopa parempi, koska sen huippunopeus on suurempi, 25 kilometriä tunnissa. Hydrostaattisen mallin huippunopeus on noin 15 kilometriä tunnissa”, Turunen kertoo.

Monimuotoinen kuormatila

Alstor 840 Pro on varustettu OPS-, ROPS- ja FOPS-normit täyttävällä turvaohjaamolla, joka kestää koneen kaatumisen ja enimmillään kahdeksan tonnin iskut ikkunaan. Pölli ei siis hevin tule ohjaamoon, vaikka tottumaton kääntäisikin nosturin hallintavipua väärään suuntaan.

”Turvaohjaamon ansioista kone voidaan antaa palkkakuskien käyttöön, muuten se ei olisi mahdollista”, Turunen sanoo.

Koneesta on saatavilla myös avoimella ohjaamolla varustettu 841-versio.

Noin kaksi ja puoli tonnia painavan koneen kantavuus on kolme tonnia. Parhaimmillaan kuormaan mahtuu viisi kiintokuutiota puuta.

Koneen perusvarustuksella kuormatila ulottuu takatelille asti. Se riittää kolmimetriselle puutavaralle. Jatkoksi voidaan asentaa teleskooppirakenteinen lisäosa, jolloin kuormatila pitenee viisimetrisille rangoille ja tukeille sopivaksi.

Nosturin Alstoriin voi valita kolmesta vaihtoehdosta. Tarjolla ovat virolaisvalmisteiset Farma ja Palms sekä ruotsalaista tekoa oleva Mowi. Kaikkien ulottuvuus on noin viisi metriä.

Esittelykoneen Palms-nosturi osoittautui väkivahvaksi. Se nostaa 300 kiloa viiden metrin etäisyydeltä. Isokaan tukki ei tarjonnut voittamatonta haastetta.

Hakkuukoneeksi puolessa tunnissa

Alstor muuntuu ajokoneesta hakkuukoneeksi puolessa tunnissa. Kuormatilasta poistetaan karikat ja kuormatilan pidennysosa. Puutavarakouran tilalle nosturiin pikakiinnitetään hakkuukoura, jota ohjataan samoilla joystick-sauvoilla kuin kuormainta.

Valmistaja suosittelee hakkuuvarustukseksi suomalaista Tapio 160 -sykekouraa. Sillä voidaan kaataa ja karsia enimmillään 20-senttisiä runkoja.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 8/2021.

Lisää aiheesta: Esittelyssä Jarcrac Multi -metsäkone

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut