Bioaikarekka starttaa

Bioaika-kiertue liikkuu koko maan läpi kertomassa Suomen valoisasta biotaloustulevaisuudesta.

Darja Heikkilä, Laura Kuusisto ja Heikki Hepoaho
Darja Heikkilällä, Laura Kuusistolla ja Heikki Hepoaholla on kerrottavana innostava viesti biotalouden mahdollisuuksista.

Kesäkuussa starttaava, koko maan kattava Bioaika-kiertue on kotimaisen metsäsektorin yhteisponnistus, jonka tarkoituksena on innostuttaa erityisesti 13–19-vuotiaat nuoret biotaloudesta.

Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen ja Tiedekeskus Tietomaan toteuttama sadan pysähdyspaikan kiertue on yksi laajimpia Suomi 100 -hankkeita.

”Me haluamme antaa nuorille lahjaksi vision bioajasta. Moni ei välttämättä tiedä, mitä todella laaja käsite biotalous edes tarkoittaa”, sanoo Pilkkeen päällikkö Heikki Hepoaho.

Tiedekeskusoperaattori Darja Heikkilä komppaa Hepoahoa:

”Tarkoitus on pyrkiä kohti ajattelua, jossa biotalouden ratkaisujen avulla yksi maapallo resursseineen riittäisi kaikille hyvään elämään, eikä niin, että puupohjaiset tuotteet olisivat korvikkeita tai pula-ajan ratkaisuja”.

Tekemistä ja kokeilemista

Biotalousinnoituksen lähtöpisteenä on biopolttoaineella kulkeva Bioaika-rekka, jonka 50 neliön näyttelytilaan on mahdutettu 25 erilaista tiedekeskuskohdetta.

”Biotalouteen pääsee tutustumaan itse tehden ja kokeillen. Kävijät pääsevät esimerkiksi tutustumaan bioalan uusimpiin materiaaleihin ja visioimaan tulevaisuuden tulevaisuuden Suomea”, Heikkilä kertoo.

Rekan sisältö hahmottuu kolmeksi vyöhykkeeksi. Yhdessä tarkastellaan megatrendejä, jotka työntävät kohti bioaikaa: esimerkiksi väestönkasvua, digitalisoitumista ja resurssikriisiä.

Toisaalta käydään läpi myös metsien tarjoamia ratkaisuja ja innovaatioita, kuten kiertotaloutta, sivuvirtojen hyötykäyttöä ja uusia puupohjaisia tuotteita.

Kolmanneksi visioidaan tulevaisuutta: miltä näyttää biotalouteen nojaava Suomi 2.0.

Pilkkeen työntekijät ovat kiertueella mukana innoittajan roolissa, ja kävijöitä rohkaistaan vuorovaikutukseen.

”Kerromme ensin perusasioista, mutta sen jälkeen annamme kävijöille vapauden kokeilla, etsiä vastauksia ja ratkaisuja sekä muodostaa oma näkemys”, kertoo innoittaja Laura Kuusisto.

Bioaika-kiertue lähtee liikkeelle Helsingistä kesäkuun 5. päivä.

Bioaika-kiertue

-Kiertää Suomen kahteen kertaan 5.6.–10.12.

-Koostuu Bioaika-rekan tiedekeskusnäyttelyistä sekä Bioaika-torista ja -tapahtumista.

-Rekan ympärille levittyvällä Bioaika-torilla paikkakunnan biotalousalan toimijat esittäytyvät.

-On kohdistettu erityisesti 13–19-vuotiaille, mutta sekä rekkaan että torille on kaikilla vapaa pääsy yleisötapahtumissa, arki-iltaisin ja viikonloppuisin.

Julkaistu Metsälehdessä 7/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat