Vaikeasti valjastettava vakka

Ammattikäyttöön tarkoitetussa VMT-taimivakassa on paljon hyvää, mutta ripustus askarruttaa.

Puolikaaren muotoinen sininen VMT-vakka ja verrokkina perinteinen taimivakka.
Puolikaaren muotoinen sininen VMT-vakka ja verrokkina perinteinen taimivakka.

Suomalaisvalmisteisen VMT (Virtojen muovityö Oy) taimivakan idea on hyvä. Puolikaaren muotoinen vakka kiertyy istuttajan vasemman kupeen ympäri niin, että oikealle sivustalle jää vapaa sektori pottiputken käyttöön. Vasenkätisiä istuttajia varten vakka voidaan valjastaa käänteisesti. Kannettava taimilasti on lähellä kehoa, mikä keventää kuormitusta

VMT-vakka on syvä ja sen yläreuna kallistuu sisälle päin. Tästä syystä taimet pysyvät kyydissä, vaikka istuttajan kumartuisi eteenpäin toisin kuin tavallisissa vakoissa.

Hyvää on myös vakan vetoisuus. Siihen mahtuu kuuden sentin istutusputkella istutettavia isoja taimia ahtaamatta 90. Tavalliseen yksipuoliseen vakkaan taimia mahtuu 50 ja ammattilaisten käyttämään tuplataimivakkaan 100.

Taimien tavoittaminen VMT-vakasta selän puolelta onnistuu ongelmitta. Taimiin ulottuu molemmilla käsillä.

VMT-taimivakka
Vakka on vetoisa, kuuden sentin putkella istutettavia isoja taimia mahtuu kerralla 90.

Olkahihna valuu

Valjaat ja niiden säätö ovat VMT-vakan heikkous. Vakka on oikeaoppisesti varustettu nelipistevaljailla. Niiden säätö niin, että vakan paino jakautuu molemmille olkapäille, osoittautui vaikeaksi. Vaikeusastetta lisää se, että osa valjaiden kiristimistä on selän takana.

Vaikeus johtuu siitä, että vakka lepää istuttajan toisella kyljellä, mutta valjaat kulkevat yli olkapäiden, joten ne ovat lähtökohtaisesti vinossa. Tästä seuraa, että painottomaksi jäävä olkahihna tapaa valua olkavarrelle ja työskentely muuttuu hermostuttavaksi.

Ongelma todennäköisesti ratkeaisi, jos VMT-vakka varustettaisiin samanlaisilla, lannevyöllä varustetuilla valjailla kuin Pottiputki-merkillä myytävä tuplavakka. Tällöin valjaat kiinnittyisivät lantiovyöhön.

Toinen ongelma oli, että epätasaisella maalla vasen reisi osuu kohotessaan välillä vakan pohjaan. Lukemattomina toistoina tämä kuormittaa reisilihaksia.

Muotonsa takia vakka ei myöskään sovi kovin tuhdisti ylipainoisille istuttajille, koska istuttajan pitää mahtua puolikaaren muotoisen vakan sisälle.

VMT-vakan hinta on Uittokaluston hinnastossa 99 euroa. Koeteltu tuplataimivakka maksaa kympin vähemmän.

VMT-taimivakka

+Hyvä idea

+Vakan syvys ja tilavuus

+Taimikuora lähellä kehoa

– Huono valjastus

-Voi haitata liikkumista

-Ei sovi isomahaiselle

Julkaistu Metsälehti Makasiinissa 4/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat