Energiayhtiö haluaa kivihiilestä eroon

Energiayhtiö Helen korvaa fossiilisia polttoaineita puupelleteillä.

Maiju Westergrenin mukaan pelletin puolesta puhuu se, että sitä voidaan polttaa samoissa kattiloissa kuin kivihiiltä. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Maiju Westergrenin mukaan pelletin puolesta puhuu se, että sitä voidaan polttaa samoissa kattiloissa kuin kivihiiltä. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Fossiilisista polttoaineista luopuminen ei suju käden käänteessä. Sen tietää energiayhtiö Helen Oy:n vastuullisuuden ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Maiju Westergren.

Kaukolämpöä ja -jäähdytystä helsinkiläisille sekä sähköä koko maahan tarjoava Helen ryhtyi muutama vuosi sitten korvaamaan kivihiiltä puupelleteillä. Yhtiön Helsingin Salmisaaressa ja Hanasaaressa sijaitsevissa voimalaitoksissa palaa kivihiilen sijaan sekoitus kivihiiltä ja pellettejä.

”Voimalaitoksissa haetaan nyt optimaalista sekoitussuhdetta. Uuden polttoaineen tuominen toiselle polttoaineelle suunniteltuun polttokattilaan on haastavaa. Pelletti jauhautuu eri tavalla kuin kivihiili ja sulaa eri lämpötilassa”, Westergren kertoo.

Nykyisissä polttokattiloissa kivihiilestä voidaan hänen mukaansa korvata pelletillä enintään kymmenisen prosenttia. Suurempi osuus pellettejä vaatisi mittavat korvausinvestoinnit.

Salmisaaren voimalaitosalueella pelletti korvaa ensi vuodesta lähtien myös öljyä. Vanhan öljykattilan tilalle nousee Suomen suurin pellettikattila. Uusi pellettilämpölaitos käyttää noin 40 000 tonnia pellettejä vuodessa. Sillä lämmittää noin 25 000 kerrostalokaksiota.

Painetta asiakkailta

Pelletin käyttöönoton taustalla on Helenin tavoite saada energiantuotanto ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Ilmastoneutraalisuus tarkoittaa sitä, että toiminta ei vaikuta ilmakehän kasvihuonekaasujen määrään. Tätä edellyttävät Westergrenin mukaan niin kansainväliset sopimukset kuin yhtiön asiakkaatkin.

Pelletin käytön puolesta puhuu sekin, että sitä voidaan polttaa samoissa polttokattiloissa kuin kivihiiltä. Esimerkiksi metsähaketta ei voi sekoittaa kivihiilen sekaan.

”Metsähake on pellettejä sitkeämpää ja kosteampaa. Se ei jauhaudu niin, että sitä voisi polttaa kivihiilen seassa.”

Salmisaaren ja Hanasaaren voimalaitokset sijaitsevat Helsingin keskustassa, joten merkitystä on myös tilantarpeella. Tonni kivihiiltä tuottaa saman energiamäärän kuin 2,5 tonnia pellettiä, mutta metsähaketta saman energiamäärän tuottamiseen tarvitaan kahdeksan kertaa niin paljon kuin kivihiiltä.

Pelletin etu on myös se, että sen hinta määräytyy kivihiilen tapaan maailmanmarkkinoilla. Helen käyttää tällä hetkellä lähinnä kotimaisia pellettejä, mutta Westergrenin mukaan pelletit voitaisiin ostaa ulkomailtakin.

”Tärkeintä on, että pelletit on tuotettu kestävästi.”

Julkaistu Metsälehdessä 5/2017

Kommentit (1)

  1. Suurien lämpölaitosten pelletin käyttö on pienkäyttäjien tuho.
    Nyt ei saa mistään pellettiä, kun kaikki menee suurkäyttäjille.
    Yksityiskäyttäjät isossa pulassa.
    Ja hinta olisi mieletön.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat