Hankintahakkaajaltakin käy kantokäsittely

Toimiva levitin juurikääväntorjunta-ainetta varten on helppo askarrella itse.

Juurikääväntorjunta-aine kannattaa levittää kannolle heti hakkuun jälkeen. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)
Juurikääväntorjunta-aine kannattaa levittää kannolle heti hakkuun jälkeen. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Metsätuholaki edellyttää juurikäävän torjuntaa, kun puuta hakataan myytäväksi touko-marraskuussa kun vuorokauden keskilämpötila on yli viisi astetta. Torjunta on tarpeen, kun vähintään puolet puustosta on havupuuta.

”Velvoite koskee myös hankintahakkaajia”, muistuttaa kasvinsuojelukoulutuksia järjestävä Olli Tiainen Logisteering Oy:stä.

Riskiajan hakkuilla kantokäsittely on myös järkevää. Sienitartunta tappaa männyt ja lahottaa kuuset. Jopa koivut voivat sairastua. Sieni pysyy maassa vuosikymmeniä.

Juurikääpäsienen torjumiseksi tuoreet kannot käsitellään urea- tai harmaaorvakkaliuoksella. Niistä urea on helppokäyttöisempää.

Moottorisahahakkuussa juurikääväntorjunta-aine on levitettävä käsipelillä. Kannot on syytä käsitellä heti kaadon jälkeen, jotta savotta sujuu jouhevasti. Jälkikäteen tehtynä kantokäsittely hidastaisi hakkuuta kohtuuttomasti.

Tarvitaan siis sumutinpullo, joka kulkee varustevyössä. Pullo ei haittaa hakkuutyötä, pysyy matkassa ja on vaivattomasti käytettävissä. Kaupasta tällaisia ei saa.

Sumutinpullon pidike, auki leikattu Mehukatti-pullo,  kiinnitetään varustevyöhön sahurin vasemmalle kupeelle.

Silkkaa niksi-Pirkkaa

Metsätyöasiantuntijamme Risto Mykkänen kehitteli moottorisahahakkuuseen sopivan ratkaisun kantokäsittelyyn.

Levityslaitteeksi valikoitui puolen litran sumutinpullo. Niitä saa vaikkapa Swipen nettimyynnistä. Tätä isompaa pulloa ei pysty kiinnittämään varustevyöhön ilman, että se haittaisi hakkuutyötä.

Pullon pidike tehtiin katkaisemalla kahvallinen Mehukatti-pullo yläpäästään niin, että kahva jää pohjaosaan kiinni ja sumutinpullo pannaan auki leikatun Mehukatti-pullon sisälle. Varustevyö pujotetaan mehutiivistepullon kahvan läpi.

Asensimme sumutinpullon varustevyöhön sahurin vasemmalle kupeelle nostokoukun taakse. Näin pullon tavoittaa helposti vasemmalla kädellä. Lisäksi se solahtaa ongelmitta takaisin koteloonsa.

Monissa sumutinpulloissa on samanlaiset kierteet, joten sumuttimen voi vaihtaa. Esimerkiksi maatalouskaupoissa myytävässä yhden litran Mercury Super -käsiruiskussa oli tehokas sumutin, jonka voi sovittaa pikkupulloon.

”Keskikokoisen kannon käsittelyyn kuluu viisi sekuntia. Sadan puun käsittely kestäisi siis kahdeksan minuuttia”, Mykkänen ynnäilee.

Kantokäsittelyyn tarkoitettua urealiuosta myy ainakin JL-tuotteet verkkokaupassaan. Liuosta myydään pienimmillään kymmenen litran kanistereissa. Sen hinta ilman postikuluja on 18 euroa

Ruiskulla voi myös levittää glyfosaatin haavan kannoille vesomisen estämiseksi.

Julkaistu Metsälehdessä 8/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat