Asta laskee mättäät

Mätäslaskuri varmistaa maanmuokkauksen laadun ja oikeaan osuvan taimitilauksen.

Asta laskee mättäiden määrää, muokattua pinta-alaa sekä mättäiden hehtaaritiheyttä. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Asta laskee mättäiden määrää, muokattua pinta-alaa sekä mättäiden hehtaaritiheyttä. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Asta on kaivinkoneeseen liitettävä lisävaruste, jonka Nakkilassa toimiva Risutec on kehittänyt. Laitetta on testattu kaksi vuotta Metsä Groupin työmailla. Nyt se on myyntikunnossa.

Kuljettaja kuittaa napin painalluksella tekemänsä istutuskelpoiset mättäät laskuriiin. Samalla kaivurin puomiin asennettu satelliittipaikannin määrittää mättään sijainnin. Tieto tallentuu Astan muistiin, ja se tallennetaan tulevia tarpeita varten metsätietojärjestelmiin.

”Mättäiden sijainnin tunteminen voi helpottaa taimikonhoidon koneellistamista tulevaisuudessa. Paikannustarkkuus on noin metrin luokkaa”, kertoo Risutec Oy:n toimitusjohtaja Jussi Aikala.

Asta laskee mättäiden määrää, muokattua pinta-alaa sekä mättäiden hehtaaritiheyttä. Aikala nimittää keksintöään dokumentointijärjestelmäksi.

”Se ohjaa kuljettajaa oikeaan mätästiheyteen. Mitattua pinta-alaa voidaan lisäksi käyttää työn maksuperusteena. Samalla metsänomistaja saa tiedon, mitä hänen metsässään on tehty – mättäiden määrää ja hehtaaritiheyttä myöten.”

Metsä Groupin operaatiopäällikkö Juho Rantalan odotukset ovat korkealla.

”Viime kesänä Metsä Group kokeili Astaa kahdeksassatoista mätästyskaivinkoneessa. Tulokset ovat olleet erittäin positiivisia. Tavoitteemme on, että jo tänä vuonna 70–80 prosentilla yhtiön muokkausaloista käytetään Astaa. Näin pystymme mukauttamaan muokkauksen tavoitellun istutustiheyden mukaan”, Rantala kertoo.

Aikalan mukaan Asta tehostaa muokkauskoneiden työtä.

”Kuljettajan aika ei kulu maastossa koealoittaiseen mättäiden laskemiseen. Asta antaa tarkan mätäsmäärän, koealoittainen mittaus perustuu otantaan, mikä on aina epätarkkaa. Mätäslaskuri estää myös turhien mättäiden tekemisen, mikä säästää sekä kustannuksia että ympäristöä.”

Mättäiden määrän tunteminen tarkentaa myös taimitilauksia. Tämä säästää istuttajien työaikaa. Työ ei keskeydy taimien kesken loppumiseen eikä ylijäämätaimia tarvitse rahdata pois metsästä.

Kaikkien käyttöön

Aikala kertoo, että Asta kehittyi neljässä vuodessa ajatuksesta myytäväksi tuotteeksi. Laitteita on tilattu noin 150 kappaletta.

”Maanmuokkauksen laatuun panostavat metsäyhtiöt ovat hankkineet Astoja. Näkymät ovat jatkossakin hyvät, koska vastaavia ratkaisuita ei ole tarjolla meillä eikä muualla.”

Asta maksaa 2 000–3 000 euroa tilausehdoista riippuen.

Tämän vuoden aikana Astaan lisätään mahdollisuus tallentaa kaivetut ojametrit, mätäslajien valinta sekä luontokohteiden merkintä kartalle.

Mätäslaskurin vientiä Ruotsiin ollaan aloittamassa.

”Uskon, että kesään mennessä saamme sieltä runsaasti tilauksia”, Aikala sanoo.

Julkaistu Metsälehdessä 8/2017

Kommentit (1)

  1. Tätä on odotettukin.

Metsänhoito Metsänhoito