Keski-Suomessa ennätysmäärä kuoriaisia

Kulunut kesä on ollut kirjanpainajille keskinkertainen.

Kirjanpainajan jälkiä
Kaarna irtoaa herkästi kirjanpainajan valtaamista puista. (Kuva: Luke/Erkki Oksanen)

Alkukesästä munittu kirjanpainajien ensimmäinen sukupolvi on nyt kasvanut ja kehittynyt aikuisiksi. Etelä- ja Keski-Suomessa ne porautuivat ulos rungoista heinäkuun puolivälin tienoilla, pohjoisessa elokuun alussa.

”Tällä hetkellä aikuistuneet kirjanpainajat ruokailevat ja miettivät, minkälainen sää on. Jos tulee kylmä sää, ne painuvat talvehtimaan. Jos tulee pitkä kuuma kesä, nekin yrittävät vielä lisääntyä”, kertoo tutkija Markus Melin Luonnonvarakeskuksesta.

Jos elokuu jatkuu lämpimänä, kesällä aikuistuneet kirjanpainajat porautuvat uudelleen runkoihin, tekevät lisää tuhoja ja munivat pelätyn toisen sukupolven.

”Toisen sukupolven riskistä puhutaan paljon, mutta jos toinen sukupolvi syntyy, syksy on jo niin pitkällä, etteivät ne todennäköisesti ehdi kehittyä aikuisiksi ja selviydy talvesta.”

Helteinen elokuu mahdollistaa myös sisarsukupolven aikuistumisen. Keväällä kertaalleen lisääntyneet kirjanpainajat parittelivat lämpimillä paikoilla uudelleen kesäkuun lopulla ja munivat niin kutsutun sisarsukupolven. Se kehittyy parhaillaan kaarnan alla ja kuoriutuu säiden salliessa elokuun lopulla.

Melin arvioi kuluneen kesän olleen kirjanpainajille keskinkertainen. Kuoriaisia on eniten perinteisillä alueilla Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa, mutta myös Keski-Suomen pohjoisosissa on saatu korkeampia saalismääriä kuin aikaisempina vuosina.

”Jos hellepäiviä tulee lisää, varmaan pohjoisessa paukkuu ennätykset saalismäärien suhteen”, Melin ennakoi.

Tiesitkö?

Tuulenkaatoja ja hakkuuaukon reunakuusia kannattaa edelleen tarkkailla etenkin alueilla, joissa seurannan riskiraja, 15 000 kirjanpainajaa, on tänä kesänä ylittynyt.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat